Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nehezen talál választ Trump az alkotmányos vádeljárásra

Ez a cikk több mint 4 éves.

2020 elején már el is indulhat Donald Trump ellen az az alkotmányos vádeljárás, amit Nancy Pelosi, a Képviselőház demokrata vezetője kezdeményezett szeptember 25-én, az elnök ukrajnai botrányával kapcsolatban.

Mitch McConnell, a Szenátus republikánus vezetője pedig tegnap a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy ha a Képviselőház az elnök eltávolítását is eredményező eljárást az év során megszavazza, ők nem gördítenek akadályt az elé, és lefolytatják.

Az alkotmányos vádeljárást (impeachment), minden esetben a Szenátus folytatja le, ha az amerikai törvényhozás Alsóháza, a Képviselőház erre szavazás után rábólint.

Az impeachment az elnökkel szembeni közjogi felelősségre vonási eljárás, amelynek megindításáról a képviselőház dönthet, de a szenátus folytatja le. Trump egyébként mindössze a harmadik amerikai elnök, aki ellen megindítják az eljárást. Utoljára több mint húsz évvel ezelőtt, 1998-ban Bill Clinton ellen folytatták le a procedúrát. Még sohasem távolítottak el amerikai elnököt hivatalából impeachmenttel.

Donald Trump egyelőre nem tudott érvényes választ adni az események számára kedvezőtlen lefolyására. Miután az ENSZ Közgyűlésének 74. ülésszakán maga is elismerte, hogy történt egy telefonbeszélgetés július folyamán, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, amely során kilátásba helyezte az Ukrajnának folyósított 391 millió dolláros hadisegély befagyasztását, ha nem perelik be egyik legerősebb demokrata kihívóját, Joe Bident és annak fiát Hunter Bident egy korrupció gyanúját is felvető ukrán ügyben.

A Fehér Ház a telefonhívás leiratát a szabályok ellenére nem bocsátotta azonnal az amerikai kormányzat rendelkezésére, csakis az elnök személyes környezete férhetett ahhoz hozz, valamint Mike Pompeo külügyminiszter is a telefonhívás részese volt. Az információk megosztásának akadályozása lehet a Trump elleni vádeljárás jogi alapja, amennyiben azt bizonyították.

A republikánusok vádja szerint Biden és fia korrupt módon viselkedtek Ukrajnában, amikor Biden még Barrack Obama alelnöke volt. Szerintük Biden 2016-ban megzsarolta az ukránokat annak érdekében, hogy váltsák le a főügyészt, aki korrupciós vizsgálatot folytatott egy ukrán vállalat ellen, aminek igazgatótanácsában ott ült Hunter Biden.

Noha az elnök korábban azt ígérte, bizonyítani fogja igazát, és „rutinkérésről” beszélt a Zelenszkijjel való egyeztetés kapcsán, most a CNN információi szerint úgy tűnik, képtelen konzisztens jogi érveléssel előállni az őt fenyegető eljárás bejelentése után napokkal.

Sőt, a hírcsatorna forrásai szerint immár legközelebbi hívei is arra figyelmeztették az elnököt, hogy nem tudja majd elkerülni az eljárást – amely eddig Richard Nixon és Bill Clinton esetében is az idő előtti lemondást eredményezte – ha azt megszavazzák, és nincs olyan jogi védekezés, vagy politikai eszköz, amellyel mindezt kivédhetné.

Egyetlen lépése az üggyel kapcsolatban Trumpnak eddig az volt, hogy Twitterén az ügyet eredetileg közérdekű bejelentés formájában a nyilvánosság elé táró titkosszolgálati munkatársat hibáztatta, és fenyegette meg a kialakult helyzet miatt.

Hétfőn arról nyilatkozott, éppen azon dolgozik, hogy megtudja a nevét annak, aki az ügyet megszellőztette. Noha a bejelentő neve nem ismert, ügyvédei közleményben figyelmeztették a szövetségi törvényhozókat, ügyfelük Trump fenyegetései közepette úgy érzi, személyes biztonsága nem garantálható, ezért vonakodik megjelenni az eljárási szavazás előtt vizsgálatot folytató képviselőházi hírszerzési bizottság előtt.

Donald Trump a hirtelen kirobbant botrányt egyértelműen halálos veszélynek gondolja elnökségére nézve, noha azt kicsinyíteni próbálja. Ezért, még vasárnap azzal is fenyegetőzött, hogy le kell tartóztatnia Adam Schiff kaliforniai demokrata képviselőt, aki a bizottságot elnökli, méghozzá „hazaárulásért”.

Noha erre semmiféle jogi alapja nem lenne, Trumpot bizonyára az aggaszthatja, hogy a bizottság máris beidézte Rudy Giuliani volt New York-i polgármestert, aki jelenleg Donald Trump személyes ügyvédje. Giuliani ugyanis az idézés miatt köteles átadni ügyvédi iratait a törvényhozásnak.

Jay Sekulow, az elnököt a Mueller-jelentés alatt segítő ügyvéd szerint azonban Trump és a Republikánus Párt is „felrvan készülve arra, hogy megküzdjön az újabb vádakkal”, ugyanakkor ahogyan azt az Intercept újságírója, James Risen egy, egy tévéstúdió előtt vele együtt vállalkozott Sekulow, általa véletlenül kihallgatott beszélgetése alapján arról írt, Sekulow Trumpra is panaszkodik, aki „telekürtöli a várost” a védekezésével, mielőtt jogi konzultációt, segítséget kért volna.

Ezzel együtt a sajtóban megjelent több kommentár szerint csak látszat az, hogy Trumpnak nincs stratégiája arra az esetre, ha vádemelési eljárást indítanak ellene, és valójában ismét az őt és kormányzását akadályozó kormányszervekre, és „a mélyállamra” akarja majd áttolni a vádakat, azzal az állítással, hogy az ügyet szándékosan fújják fel, hogy őt akadályozzák.

(CNN, Vox, The Intercept, Washington Post)

Címlapkép: Flickr