Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezren demonstráltak Mexikóban a biztonságos és legális abortuszért

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Zöld sálasokként” ismertek azok az aktivisták, akik Mexikó-szerte többezres tüntetéseket szerveztek szombaton, hogy követeljék a jogot a biztonságos és legális abortuszhoz országos szinten is. A nőjogi aktivista csoport azután szervezte meg a tüntetéseket, hogy Mexikóváros után Oaxaca államban is legalizálták az abortuszt. Szeptember 28. ezen felül a biztonságos abortusz nemzetközi emléknapja.

A demonstrációk lendületéhez hozzájárult az is, hogy Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök korábban a latin-amerikai ország kongresszusának megküldött törvénytervezettel próbálja elérni az illegálisan abortuszt végző, és emiatt börtönbe zárt nők azonnali szabadon bocsátását.

A mexikói szövetségi törvényhozásban a legtöbb helyet a baloldal foglalja el, az itt tömörülő pártok támogatják a zöld sálasok követeléseit. A hagyományosan katolikus többségű Mexikóban a jobboldal is erős, ők nem támogatnak semmiféle enyhítést az abortusztörvényeken.

„Ha legalizálják az abortuszt, az biztosítja majd valójában, hogy senki sem hal meg. Jelenleg rengeteg nőnek kell titokban elvégeztetnie a beavatkozást, és ez felháborító.”

– nyilatkozta a debate.com.mx-nak az egyik tüntető. Szerinte az, hogy az abortusz illegális, még nem tünteti el a problémát, csak elrejti.

Patricia Mercado, a korábbi mexikói elnökjelölt, a Polgári Mozgalom párt szenátora üdvözölte a tüntetéseket.

„Ha egy nő úgy dönt, hogy megszakítja a terhességét, akkor egy intim, érzelmileg terhelt döntést hoz. A döntéshez nagyon is csak neki van joga.”

Mercado szenátor korábban írt egy törvénytervezetet, ami megtiltana minden „meleg átnevelő terápiát” is az országban.

Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy a dél-amerikai Ecuadorban abortuszpárti tüntetők csaptak össze a rendőrséggel a fővárosban, Quitoban, miután a parlament leszavazta azt a törvényt, amely engedélyezte volna a terhesség megszakítását a nemi erőszakot átéltek esetében.

A jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján csak két esetben engedélyezett az abortusz a latin-amerikai országban: ha a nő életét veszélyezteti a várandósság, illetve ha egy mentálisan sérült nőn követnek el erőszakot.

Emiatt rengeteg nő vállalkozik illegális terhesség-megszakításra: ám ennek nem csak hogy komoly szövődményei lehetnek, de ha elkapják őket, akár két év börtönre is számíthatnak.

A javaslat elfogadásához hetven képviselő szavazata kellett volna, ám csak hatvanöten szavazták meg, ami az ország erős egyházi befolyásoltságát tekintve nem túl meglepő. Többen is azzal érveltek a javaslat ellen, hogy nem az abortuszt kell elérhetőbbé tenni, hanem az erőszakot jobban büntetni.

(Reuters; Debate)