Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Belement az MTVA a DK nyilatkozatának beolvasásába, az ellenzék hétfőn visszatér

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés, 14.30: Az MTVA végül átverte a DK képviselőit, és nem adta le a nyilatkozatukat. Bővebben friss cikkünkben is beszámolunk arról, mi történt.

Frissítés, 11.40: A DK képviselői kijöttek az épületből,  most a biztonsági őrök által ugyancsak lezárt, belső beléptető kapuig jutottak el, ott nem engedték tovább őket.

A képviselők bejelentették, a nyilatkozat eljuttatása sikeresen megtörtént, és ezúttal be is olvassák majd a DK közleményét. Azonban Varjuék bejelentették, ez még nem elég, és az ellenzék hétfő reggel kilenc órára újra a köztévébe megy majd, hogy követeljék a választás előtti, széleskörű és kiegyensúlyozott tájékoztatást.

A Mérce kérdésére, hogy a télen megfogalmazott követeléseket továbbra is követelik-e, Vadai Ágnes azt válaszolta, most elsősorban a televízióba való bejutás a céljuk, ez elsődleges feltétele a további követeléseknek is.

Kinti ,második sajtótájékoztatójukat is közvetítettük:

Korábban írtuk:

Sajtótájékoztatón jelentették be a DK képviselői, hogy a tegnapi bírói döntés után, amely kimondja, jogszerűen mentek be a képviselők 2018 decemberében az MTVA épületébe, most, a döntés értelmében ismét megkísérlik eljuttatni véleményüket a köztévébe.

Varju László képviselő, Vadai Ágnes és Gréczy Zsolt már az MTVA épületében kéri, engedjék őket beszélni a tévé egyik vezetőjével, és közöljék a DK tegnapi bírói döntésről szóló nyilatkozatát.

A sajtótájékoztatón a közmédia épülete előtt megjelent Varju László, aki a tavalyi incidens során meg is sérült, Vadai Ágnes, aki szintén az épületben volt akkor, amikor biztonsági őrökkel távolították el őket, rajtuk kívül Oláh Lajos és Gréczy Zsolt beszélt még.

A sajtótájékoztatót a Mérce élőben is közvetítette:

Varju László hangsúlyozta, noha a döntés megszületett, a közmédia nem számolt be erről, és a DK sajtóközleményét még az MTI sem hozta le. Vadai Ágnes a DK-s nyilatkozatot felolvasta, ez arra szólít fel, hogy a propagandamédia vagy közölje nyilatkozatukat, vagy senki ne nézze tovább a műsoraikat.

A rövid sajtótájékoztató után Varju képviselő bejelentette, a nyilatkozatot megkísérli az MTVA épületébe is bevinni.

A közmédia a mai, előre bejelentett sajtótájékoztatóra szemmel láthatóan felkészült. Tudósítónk helyszínen készített fotója arról tanúskodik, egy plexiüveg-fallal vették körbe a bejáratot, ahol csak egy szűk rést hagytak, ahol be lehet jutni. Az üvegfal másik oldalán felsorakoztak a biztonsági őrök is.

Fotó: Bernáth Lackó, Mérce

Tegnap már bírói döntés mondta ki, jogtalanul távolították el decemberben az ellenzéki képviselőket az MTVA Kunigunda útján található épületéből. Az ítélet azt is cáfolta, hogy a képviselők, akiknek joguk van bemenni a közmédiába, ha úgy látják jónak, erőszakot alkalmaztak volna, hiszen a biztonsági őrökkel kialakuló lökdösődés nem számít annak.

Ezen kívül megállapították, hogy,

  • a képviselőknek joguk volt bemenniük az épületbe, mindössze azt kellett volna vizsgálniuk, okoztak-e aránytalan kárt a közmédiának
  • az országgyűlési képviselők munkájukat a köz érdekében végzik, így nem utasíthatóak,
  • azt MTVA nem tudta bizonyítani, hogy aránytalan kár érte volna őket, hiszen az, hogy 8-10 perceben elismételik követeléseiket, nem számít annak.

A DK Facebookon élőben is közvetít, az épületen belülről:

Kiemelt kép: Fotó: Bernáth Lackó, Mérce