Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Takaró Mihály miatt hagyták ott a Nemzeti alaptanterv kidolgozását a szakértők

Ez a cikk több mint 4 éves.

Június végén otthagyták az új Nemzeti alaptanterv (NAT) előkészítésével megbízott kutatócsoportot a magyar nyelv és irodalom tantárgyon dolgozó szakértők – tudta meg a Magyar Narancs.

Az egyetemi oktatókból és gyakorló tanárokból álló hat fős szakértői gárda feladata volt az irodalom- és nyelvtantanterv kidolgozása az 5. évfolyamtól a 12.-ig, de az alsóbb évfolyamok szakértőinek is segítették a munkáját. Szerződésük június 30-án lejárt, de annak ellenére, hogy hosszabbítást ajánlottak fel nekik, egyikük sem kívánt élni a lehetőséggel – mint kiderült, Takaró Mihály szélsőjobboldali irodalomtörténész miatt.

Az új NAT tervezete tavaly nyáron került a kormáy elé, nem sokkal később pedig Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: abban a formában, ahogy megkapták, biztosan nem léphet életbe. Később az is kiderült, a kormány legfőbb kifogása, hogy

az új alaptanterv nem elég keresztény, nem elég hazafias, nem elég nemzeti.

A módosítások megkezdődtek, a tervek szerint a végleges változat 2020-ban kerül bevezetésre. Ennek keretein belül júliusban derült ki, hogy a Horthy-rajongó Takaró feladata lett a Nemzeti Alaptanterv a magyar irodalmat és történelmet érintő részeinek hazafiasítása. Takaró a Nyugatot „kis zsidó lapocskának” tartja, míg az antiszemitizmusáról ismert Nyírő Józsefet és Tormay Cécile-t, a numerus clausus hívét zseninek nvezte. Megkérdőjelezte Kertész Imre magyarságát, Spiró Györgynek pedig egyenesen az emberi mivoltát, de nem áll szándékában Esterházy Péter „kultúraromboló” munkásságával sem megismertetni a diákokat.

„Takaró Mihály célja a kánon erőszakos átírása, nagyon rosszat tenne az irodalomtanításnak, ha ez a felfogás érvényesülne a tantervben”

– mondta a Magyar Narancsnak Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke. Szerinte Takaró csúsztat is, a Nyugat jelentősége ellen például azzal érvel, hogy a folyóirat csak 900 példányban jelent meg, holott a példányszámnál fontosabb mérce a lap korabeli tekintélye és az, hogy kik írtak bele.

Takaró egyébként korábban már sikeresen átnyomta az akaratát az alaptanterven: a jelenleg is hatályos, 2013-as verzióba az ő nyomására került be nyíltan zsidógyűlölő Wass Albert, Nyírő József, Szabó Dezső és Sinka István.

Címlapkép: Orbán Viktor facebook-oldala