Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kúria: Gulyás Gergely nem befolyásolta a választást, amikor az Orbán és Tarlós közötti egyezmény mellett érvelt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt nemrég kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) részére, miután Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a szeptember 12-ei Kormányinfón arról beszélt, a Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök közötti megállapodás politikai megállapodás, amely „kettejük között érvényes”.

Gulyás azt is mondta, hogy

„aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget”.

Karácsony Gergely szerint a miniszter szavai sértik a választás tisztaságának, a jelöltek közötti esélyegyenlőségnek és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét.

A politikus kifogása átkerült a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB), ahol végül elutasították azt, méghozzá arra hivatkozva, hogy a mindenkori főpolgármester és a kormány közötti együttműködést jogszabály írja elő, amelynek felelőse Gulyás Gergely, így a kifogásolt kijelentés nem választható el a miniszter kormányzati teendőitől.

Ezt követően Karácsony bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, ám ezt a Kúria elutasította és helybenhagyta az NVB határozatát arra hivatkozva, hogy Magyarország Alaptörvénye nem írja elő – az egyébként nem semleges természetű – állami szervek semlegességét a választási kampányban.

A jogerős végzés szerint a Kúria áttekintette a magyar Alkotmánybíróság gyakorlatát is, és úgy találta, az engedi a párt- és kormánykommunikáció keveredését.

Ezek szerint tehát Gulyás Gergely kijelentése, miszerint a szóban forgó politikai egyezmény csak Tarlós és Orbán között érvényes, egyáltalán nem befolyásolja a választókat.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor