Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bár 2031-ig meghosszabbították a királyszentistváni szeméttelep engedélyét, a helyiek nem adják fel a tiltakozást

Ez a cikk több mint 4 éves.

Negyven-ötven autó foglalta el hétfő délelőtt Veszprém egyik legforgalmasabb csomópontját. A forgalomlassító demonstrációt a balatonfűzfői civilek rendezték, akik a 24.hu-nak elmondták, addig folytatják tiltakozásukat, amíg a hatóságok nem lépnek a településüket rendre bűzbe borító királyszentistváni szemétlerakó ügyében.

Évek óta tart a huzavona a szeméttelep kapcsán, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tavaly javasolta a telep bezárását, mivel az nem felel meg a működésével kapcsolatban elvárt paramétereknek és képtelen megszüntetni a bűzhatást. A szemétlerakót működtető, 158 település együttműködésében létrejött Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás ezt visszautasította. Veszprém is tagja ennek a társulásnak, ezért tüntettek ma ott a fűzfőiek.

Bár korábban is már több alkalommal került sor hasonló demonstrációra, ám a tiltakozásnak új lendületet adott, hogy múlt héten kiderült:

2031-ig, tehát még több mint egy évtizedre meghosszabbítják a telep működési engedélyét, ez pedig a korábbinál sokkal több fajtájú és minden kategóriában jelentősen megnövelt mennyiségű hulladék kezelésére szól.

A veszprémi kormányhivatal például jóváhagyta, hogy az eddig engedélyezett évi 2 ezer tonna települési szennyvíziszap helyett évi 50 ezer tonnát rakjanak le Királyszentistvánon.

Az sem változtatott a döntésen, hogy augusztusban több napra kigyulladt a hulladék és sűrű fekete füstbe burkolta a környékbeli településeket.

A környékbeli civilek múlt kedden is tartottak egy félpályás útlezárást Veszprémben.

„Amikor reggel arra kelünk, hogy olyan érzésünk van, mintha egy kukában ülnénk, és este ugyanerre érkezünk meg, akkor vagy addig megyünk, míg falnak nem ütközünk, vagy elérjük a célunkat”

mondta el akkor Soós Gábor, a tiltakozások szervezője a Magyar Narancsnak. Szeptember elején a fűzfőtelepi buszfordulónál is több száz környékbeli lakó gyűlt össze, hogy kifejezze véleményét.

Veszprém fideszes polgármester korábban egyeztető fórum megszervezését ígérte a civileknek, méghozzá szeptember 26-ra. Nem sokkal később azonban kiderült: a telep engedélyének 2030-ig történő meghosszabbítása már 25-én életbe lép. Nem meglepő módon a civilek úgy érzik, a hulladékkezelési társulás átverte őket.

Címlapkép: Tűzoltók oltják a királyszentistváni szemétlerakóban keletkezett tüzet 2019. augusztus 10-én (Fotó: MTI / Mátyus Tamás)