Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fradi mottójával kampányol a ferencvárosi polgármester, csak épp az „erkölcs” szót hagyta ki

Ez a cikk több mint 4 éves.

A napokban kerültek ki Bácskai János ferencvárosi fideszes polgármester választási plakátjai a főváros IX. kerületének utcáira. Bár a kormánypárti jelöltek plakátjai a fővárosban nem követnek teljesen egységes arculatot, azért sok helyen egyenplakátok is készültek, amelyeken a jelöltek változatos kombinációban fejlődést, rendet, biztonságot, lendületet, az érintett település elsőbbségét („Nekünk Budaörs az első!”) hirdetik.

A kilencedik kerületi polgármester ehhez képest lokálpatrióta húrokat penget, amikor szinte egy az egyben a kerület legendás klubjának, a Fradinak a mottóját veszi át – persze aprócska módosítással. Az „Erkölcs, Erő, Egyetértés” szlogenből Bácskai plakátjain „Egység, Erő Egyetértés” lett.

Úgy tűnik tehát, hogy Bácskai épp az erkölcs kifejezést érezte mellőzhetőnek a választási plakátjain, oly annyira, hogy inkább azt is bevállalta, hogy a három szó közül kettő – az egység és az egyetértés – a politikai szóhasználatban kvázi ugyanazt jelenti.

Nem lenne teljesen alaptalan, ha Bácskai és kampánycsapata „brandidegennek” érezné az erkölcs fogalmát, hiszen a fővárosi fideszes polgármesterek közül talán az ő nevéhez kapcsolódik az egyik leghosszabb korrupciógyanús botránylista. Évek óta lehet tudni, például, hogy Fidesz-közeli emberek és családtagjaik nem ritkán a piaci ár harmadáért bérelhetnek felújított önkormányzati bérlakásokat a Budapest szívében, hála a ferencvárosi önkormányzatnak.

Bácskai önkormányzata vaskosan érintett a fővárosi parkolási mutyinak is, olyannyira, hogy a 444.hu leleplező dokumentumfilmjében is ez a kerület játssza a főszerepet. A dokumentumfilm tanúsága szerint a kerületben kvázi törvénytelenül működik a parkolás, óriási összegek folynak el belőle gyanús mechanizmusok révén, a kerületvezetés elitje pedig kiváltságokat élvez.