Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megint könnygázzal oszlatott a hongkongi rendőrség

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy bevásárlóközpontban és egy vasúti pályaudvaron is összecsapásokba torkolltak a vasárnapi hongkongi utcai megmozdulások. A városállam rendőrsége könnygázt is bevetett a demonstrálók oszlatására mindkét helyen.

A bevásárlóközpontnál tüntetők hulladékokból emeltek barikádokat, majd meggyújtották azokat. Közben a pályaudvaron is több helyen erőszakos jelenetekre került sor a demonstrálók, illetve a demonstrálók és a rendőrök között.

A tüntetők a szerintük Kína-párti üzletek bojkottjára szólítottak fel, illetve függetlenségi jelszavakat skandáltak, például: „Harcoljatok a szabadságért”, illetve „Szabadítsátok fel Hongkongot!”

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államok beavatkozását kérő tüntetők múlt hét vasárnap az Egyesült Királyság konzulátusához is kivonultak, hogy követeljék a brit kormány közbelépését ügyükben.

A hongkongi tüntetések azután törtek ki, hogy a hongkongi kormány bevezette a kiadatási törvényt, mely a tiltakozók szerint lehetővé tette, hogy ellenzékieket adjanak ki Kínának, ezzel fenyegetve az városban élők szabadságjogait és Hongkong függetlenségét.

Habár Carrie Lam kormányzó augusztus 31-én visszavonta a törvényt – melyet már jóval korábban „halottnak” nevezett – a tüntetők ezzel nem voltak elégedettek, mivel egy ideje már a kormány, és vele a kormányzó távozását követelik.

A tüntetők komoly reményeket fűznek az amerikai demokráciaexporthoz, és jelenleg Trump elnök is hivatkozik a helyzet rendezésének szükségességére. Amennyiben azonban Peking – egyébként nem túl valószínű módon – Washingtonnak kedvező javaslattal áll elő a kereskedelmi konfliktus rendezésére, az Egyesült Államok vélhetően nem fog a szimbolikus lépéseknél többet tenni a város függetlenségének megóvásáért.

A hongkongi helyzetről és a több hónapja tartó tüntetéssorozatról szóló cikkeinket itt találjátok.

(Reuters)
Címlapkép: Kris Cheng / Twitter