Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha a ferencvárosi önkormányzat tényleg tisztelné a nyugdíjasokat, nem 6000 forinttal szúrná ki a szemüket

Ferencvárosban pont most indítják útnak a 65+ nevezetű programot, melynek keretében 2019ö-től kezdve minden 65 éven felüli ferencvárosi lakos évente nettó hatezer forintot kap – írja a Népszava.

Az osztogatás hivatalos indoka az, hogy október elsejére esik az idősek világnapja, az önkormányzat pedig „a tisztelet és a megbecsülés” jeléül adja ezt a hatezret az időseknek.

Eddig egyébként semmi igazán különös nincs a dologban, hiszen kampányidőszakban a muskátli meg a krumpli mellett idén már ment egy háromszor háromezres rezsiutalvány is a nyugdíjasoknak, nem nehéz kitalálni, hogy a fideszes önkormányzatok a meglévő erőforrásaikból vajon miért igyekeznek az önkormányzati választás előtt még beszerezni némi jóindulatot a maguk irányába.

Csakhogy van még egy szépsége ennek a dolognak.

Persze, minden 65 év feletti ferencvárosi lakos megkapja a hatezret. Csak annyi a dolguk, hogy – most figyeljenek! – regisztrálniuk kell a ferencvárosi önkormányzatnál.

És innen nézve igazán szép ez a történet: ha regisztrálsz a kampányadományért, akkor egyből bekerülhetsz a ferencvárosi önkormányzat látókörébe. Erre mondják, hogy ügyes, nemde?

Persze, a ferencvárosi önkormányzat határozottan tagadja, hogy pusztán a választások miatt osztogatnának, hiszen az időskorúak támogatását „mindig is kiemelt feladatként tűzték zászlóra”. Magáról a programról pedig – szól az érvelés – még június 27-én döntöttek (mintha akkor nem sejthették volna, hogy októberben majd lesz egy önkormányzati választás), méghozzá a fideszes Kállay Gáborné alpolgármester előterjesztésére.

De ha már itt tartunk: a ferencvárosi önkormányzat, ha valóban tisztelné és megbecsülné az idős lakóit, akkor első lépésként nem nézné őket hülyének, és hatezer forinttért lekenyerezhetőnek.

Mert bár az tény, hogy ma Magyarországon rengeteg olyan – nem csak idős – választópolgár van, akinek hatezer forint nagyon is sokat számít. Az elmúlt közel két és fél ciklusban a Fidesz-KDNP szisztematikusan nyitotta szét a társadalmi ollót: miközben a felső-középosztály, és még inkább az elit látványos kedvezményekkel és támogatásokkal kipárnázva érezhette magát egyre nagyobb biztonságban, a leszakadó rétegek számára a szociális háló semmiféle védelmet nem nyújt, a támogatási rendszerből pedig épp azok esnek ki a legkönnyebben (az egyedülálló szülőktől az egyedül élő idősekig, a szegénységben élők, a hátrányos helyzetűek, a fogyatékos emberek, és így tovább, és így tovább), akiknek valóban szükségük lenne a segítségre. Tegyük hozzá: értelmezhető időspolitikája egyébként nem hogy az önkormányzatoknak, de a kormánynak sincsen.

És mivel a kiszolgáltatottság óriási, ezért nem csoda, hogy kampányidőszakban a Fidesz-KDNP bőven elégnek érzi, hogy háromszor háromezres rezsiutalványokkal, meg hatezres „tiszteletadománnyal” édesgesse magához az embereket.

És ez, ebben a formában mindent elmond arról, hogy mit gondol a kormány, mit gondolnak az önkormányzatok a magyar állampolgárokról.

Lényegében semmit, azt leszámítva, hogy némi könyöradományért majd úgyis rájuk szavaznak.

Olvass tovább!