Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A mentőszolgálat nem engedte fizetés nélküli szabadságra a Momentum polgármester-jelöltjét, sőt, túlórát osztott rá ki

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bár lehetősége lett volna az Országos Mentőszolgálatnak, hogy engedélyezze az ellenzék közös budafoki jelöltjének, hogy a kampány idejére fizetés nélküli szabadságra menjen, ezt nem tette meg. Sőt, 28 óra túlórára is kötelezte Havasi Gábor mentős polgármester-jelöltet.

Budafok-Tétényen szoros választás várható az ellenzéki pártok által támogatott Havasi Gábor és a jelenlegi polgármester Karsay Ferenc között. 2014-ben az ellenzéki pártok a kerületben külön indultak, de összesen 48 százalékot szereztek, ahogy végül a győztes fideszes polgármester is, míg 4 százalékot egy civil jelölt kapott. A körzetek közt pedig több olyan is volt, ahol a Fidesz jelöltje csak a szavazatok 40 százalékát, vagy kevesebbet kapott. Sőt, az EP-választáson is az ellenzéki pártok szereztek több szavazatot a kerületben.

Tehát a választás szoros lehet, még esély is van az ellenzéki győzelemre. Csakhogy ahogy a HVG megírta, most az országos mentőszolgálat közbeszólt. Havasi ugyanis mentőápoló, és az Országos Mentőszolgálattól azt kérte, augusztus 24. és október 13. között fizetés nélküli szabadságra mehessen. Ezt azonban a mentőszolgálat megtagadta. Mint a lap cikke felidézi:

„Az OMSZ a válaszában azt írta, a Munka törvénykönyve alapján csak pár esetben lehet fizetés nélküli szabadságot adni, kizárólag a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság egyes esetei, a hozzátartozó tartós személyes ápolása, valamint a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés időtartama tartozik bele.

‘A kérdéses ügyben megjelölt ok nem tartozik ezen esetkörök közé, így a munkáltatót nem terhelte a fizetés nélküli szabadság biztosításának kötelezettsége.”

A kérelem elbírálásnál az is szerepet játszott, hogy

‘a mentési tevékenység zavartalanságának, folyamatosságának biztosítása ne sérüljön. A szóban forgó esetben a dolgozó tartós helyettesítése nem volt megoldható, ezért számára a fizetés nélküli szabadság engedélyezésére nem volt lehetőség.'”

Ami már csak azért is érdekes, mert a mentőszolgálat és az őt felügyelő kormány nem nagyon szokta beismerni, hogy mentőhiány van Magyarországon. Illetve azért is, mert bár a fenti esetekben kötelező lenne kiadni a fizetés nélküli szabadságot, de Havasi szerint a többi esetben is lehetősége vn mérlegelésre a szolgálatnak. Az pedig egy elég erős szempontnak tűnik a mérlegeléshez, hogy valaki máshol akarja a közösséget segíteni, például polgármesterként. Ahogy Havasi fogalmazott a HVG-nek:

„Az OMSZ nagyon szemérmesen fogalmazott a kérelmem elutasításának okáról: hogy ‘a mentési tevékenység zavartalanságának, folyamatosságának biztosítása’ ne sérüljön, a valóság az, hogy a budafoki mentőállomás súlyos munkaerőhiánnyal küzd, sem elég mentőápoló, sem elég gépkocsivezető nincs.”

Sőt, az is kiderült, hogy Havasit többek között a kampány végére 28 óra túlmunkára is beosztották, az OMSZ szerint törvényesen.

Címlapkép: Momentum Mozgalom