Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szembemegy a Vatikán intésével, tanácskozást tarthat az egyház reformjáról München érseke

Ez a cikk több mint 4 éves.

Részletes válaszlevélben reagált Reinhard Marx bíboros, München és Freising érseke és a Német Püspöki Konferencia elnöke Marc Ouellet bíborosnak, a Szentszék püspöki kongregációjának feddő levelére, amelyben a pápa és a kongregáció egyetértésével eltanácsolta volna a német főpapokat egy országos szintű „szinódus” megtartásától, a katolikus egyházat évek óta foglalkoztató kérdésekről.

A bíboros ugyanis fontosnak tartotta volna, hogy a német katolikus vezetők minél előbb tanácskozáson alakítsanak ki közös, újszerűnek ígérkező álláspontot olyan az egyház közösségét szerintük mindennél jobban érdeklő kérdésekben, mint a nők papi szerepvállalása, a szexuális erkölcs és magatartásformák kérdése a papi elhivatás kapcsán (például a papi cölibátus), és az egyházi hatalom jobb elosztása a klérus és a hívek között.

A Katolikus Hírügynökség szerint Marx érsek válaszlevelében kiemelte, véleménye szerint egy ilyen „véleményezési jogú” szinódust a német püspökök akkor is tarthatnak, ha a pápa vagy a bíborosok és a kongregáció esetleg nem helyeselné.

A Vatikán, mind a Kúria, mind pedig személyesen Ferenc pápa útján jelezte, szerintük a németeknek nincsen joga ilyen kérdésekben dogmák és diszciplínák, valamint az egyetemes tanítás alapkérdéseit érintő ügyekben semmiféle szinódust tartani, és Marx bíboros tervei ezek szerint „egyháztanilag érvénytelenek.”

A közös véleményt a Szentszék nemrégen Oullet bíboros útján küldte meg Münchenbe. Reinhard Marx azonban velük szemben úgy gondolja, egyrészt semmiféle tiltás nincs arra nézve, hogy német egyházmegyék ilyen kérdéseket döntési jogkör nélkül bármikor megtárgyaljanak, sőt ez minden érseki hatáskörben lehetőség kellene, hogy legyen.

A Német Püspöki Konferencia még szeptember 5-én hagyta jóvá a szinódus megtartásának tervezetét, miután a német világi hívek egyik legliberálisabb szervezete, a Német Katolikusok Központi Bizottsága annak összehívását kezdeményezte náluk.

A Központi Bizottság céljai között szerepel a nők papi felszentelésének, a cölibátus eltörlésének, és az azonos neműek egyházi házasságkötésének terve is.

Ezek az elképzelések azonban élesen szemben állnak nemcsak a katolikus püspökök és érsekek véleményének többségével, de magának a Szentszéknek és a pápának az álláspontjával is. Marx azonban kiemelte, tanácskozásuk „nem kánonjog alá tartozó esemény”, és túl korainak tartja a Kongregáció élesen elítélő reakcióit is.

Marx bíboros korábban már keltett feltűnést azzal, hogy 2018 májusában, Karl Marx születésének 200. évfordulóján elismeréssel adózott a Tőke szerzőjének emléke előtt és kiemelte, az egyház szociális elképzelései sem alakulhattak volna ki munkái nélkül.

A papi cölibátus és a nők papi pályától való távoltartása gyakorlatának kritikusai az utóbbi időben ismét hangosabbak lettek a katolikus reformcsoportok között, különösen azután, hogy az Egyesült Államokban, Írországban és Lengyelországban is sorozatos és évtizedes gyermekekkel való szexuális visszaélésekre derült fény a klérus köreiben.

A botránysorozat kétségtelen mélypontjaként legutóbb egyenesen ausztrál bíborost, George Pellt ítélte el a Victoria tartományi bíróság, akit augusztusban gyermekek ellenében elkövetett sorozatos szexuális zaklatás miatt hat év tényleges letöltendő börtönre ítélt, másodfokon is.

Catholic News Agency
Címlapkép: Wikipédia