Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy szibériai város lakói a világ vezetőitől kérnek segítséget, mert megfulladnak a szénbányák füstjében

Ez a cikk több mint 4 éves.

A 90 ezres szibériai Kiszeljovszk előző télen azzal került be a hírekbe, hogy fekete hó lepte el az utcáit. A jelenséget okozó szénporról környezetvédők már akkor is azt állították, hogy katasztrofális hatással van a térségben élők egészségére, akiknek a várható élettartama négy évvel alacsonyabb, mint Oroszország más régióiban. A helyzet azóta sem javult, bár a téli fekete hó helyett nyáron „csak” nem kaptak levegőt a helyiek a szénbányák füstjétől.

A helyiek egy csoportja a tarthatatlan helyzet miatt YouTube videókon keresztül üzent Justin Trudeau-nak, Kanada miniszterelnökének, António Guterresnek, az ENSZ főtitkárának és Chile Eboe-Osujinak, a Nemzetközi Büntetőbíróság elnökének.

A kiszeljovszkiak szerint a város határain belül műkődő 9 nyitott szénbányából szálló füst és por miatt megfulladnak, ezért Trudeau-tól menedékjogot kértek. Az üzenetre a kanadai kormány gyorsan válaszolt, a menedékkérelmet elutasították, mivel a kanadai törvények szerint csak az kaphat menedékjogot, aki már elhagyta a hazáját és nem is tervez oda visszatérni.

Az ENSZ főtitkárától azt kérték, hogy járjon közbe az ő érdekükben a nemzetközi szervezet orosz képviselőinél. A videó hatására a Kemerovo régió kormányzója arra utasította Kiszeljovszk polgármesterét, hogy találkozzon annak készítőivel, de a találkozón nem történt előmozdulás. Az azt követő hónapokban azonban a polgármesteri hivatal akadályozta, hogy a lakók nyilvánosan beszélhessenek a problémákról, egy helyi újságírót pedig arra figyelmeztettek szeptemberben, hogy személyes interjúkat csak előzetes engedéllyel készíthet a lakosokkal.

A harmadik videóban a kiszeljovszkiak arra kérték a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy nyissanak nyomozást a régióban egyre szaporodó illegális hulladéklerakók, veszélyes tűzesetek és az egyre károsabb anyagok levegőben terjedése miatt. Ez azonban eleve veszett ügy, mert Oroszország 2016-ban visszavonta az ország tagságát a szervezetből.

Az egyik videóban a kiszeljovszkiak népirtásnak nevezik a helyzetüket:

„Mi is emberek vagyunk. Nekünk is gyerekeink vannak. Senkinek sem ártottunk, akkor miért kell ilyen elviselhetetlen körülmények közt élnünk? A gondatlan erőforrás-kitermelés egész Oroszország számára katasztrófa; a nyitott szénbányászat olyan helyzetet teremtett, amit mi, az áldozatai valódi népirtásnak tartunk.”

A Kuznyecki-medence, ahol Kiszeljovszk is található, a Föld egyik lagnagyobb feketekőszén felhalmozódási helye, a nagyipari kitermelés a harmincas években kezdődött. A szénbányászat miatt itt alakult ki Nyugat-Szibéria legsűrűbben lakott iparvidéke.

És bár a környék szénbányászatának következményei egyértelműen a helyieket érintik a legsúlyosabban, hosszútávú hatásai a Föld egész lakosságára hatással vannak. Év elején a világ egyik legnagyobb szén-exportőr országában, Ausztráliában bíróság akadályozta meg egy új szénbánya megnyitását a klímaváltozásra hivatkozva: az ítélet szerint a „szénbánya és annak terméke miatti üvegházgáz-kibocsátás az üvegházhatású gázok globális mennyiségét növeli majd, egy olyan időpontban, amikor a legsürgősebb teendőnk pont e gázok kibocsátásának rendkívül gyors és igen jelentős mértékű csökkentése volna, hogy a klímavédelmi célokat elérjük.”