Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meggyilkoltak egy brazil környezetvédő aktivistát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nyílt utcán lőttek fejbe egy brazil környezetvédő aktivistát, írja a BBC. Maxciel Pereira dos Santos éppen Tabatinga város egyik egy népes utcáján hajtott végig motorral, amikor két lövéssel végeztek vele. A beszámolók szerint a férfi családja is szemtanúja volt a gyilkosságnak.

A férfi évek óta a Vale do Javari rezervátumban dolgozott, ahol azon munkálkodott, hogy megakadályozza az erdőirtásokat, földperzseléseket.

Az Amazónia területén idén tomboló erdőtüzekről mi is többször írtunk: az évnek ebben a szakaszában az erdőtüzek az esőerdő normális működéséhez tartoznak, hovatovább szükség is van rájuk bizonyos mértékben, számuk ugrásszerű növekedése nem csupán a véletlen, vagy a szokatlanul száraz és meleg időjárás, hanem Jair Bolsonaro elnök politikájának is a következménye. A tavaly beiktatott szélsőjobboldali politikus ugyanis – miközben mértéke 2012 óta elődei alatt is növekvő tendenciát mutatott – nyíltan támogatja az erdőirtást, hogy ezzel rövidtávon segítse a gazdasági növekedést, és kedvezzen a támogatói jelentős részét kitevő földműveseknek, akik jellemzően marhatenyésztésből és szójatermesztésből élnek.

Több kimutatási is készült már arról, hogy környezetvédőnek lenni nem a legnagyobb életbiztosítás: a Global Witness például arról írt, hogy a 2017-ben történt 201 környezetvédő aktivista-gyilkosságből 57 esetért Brazília felelős. De előző hónapban a Guardian is cikkezett arról, hogy a természetért harcolni elég veszélyes vállakozás.

Santos a szakmában töltött tizenkét évéből öt a rezervátumban élő őslakosokat védelmező, Funai nevű cégnél telt el.