Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Távozik a brit alsóház elnöke

Ez a cikk több mint 4 éves.

Legkésőbb október 31-én leköszön posztjáról John Bercow, a brit alsóház elnöke. Döntését azzal indokolta, a 2017-es választáskor megígérte a feleségének és a gyerekeinek, hogy ez lesz az utolsó ciklusa, ha pedig a parlament ma este megszavazza az előrehozott választásokat, az ő tisztsége egyébként is véget ér a jelenlegi parlament feloszlatásával. Abban az esetben, ha nem lesz választás, úgy érzi, a legdemokratikusabb lépés részéről az, ha október 31-én, vagyis a brexit jelenlegi határidejének napján lemond – írja a Guardian.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által kezdeményezett, Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök által hevesen ellenzett, a megegyezés nélküli brexitet kizáró indítvány lehetőségét szerda éjjel fogadta el 327-299 arányban az alsóház. A jogszabály azonnal a Lordok Háza elé került további vitára, ahol pénteken ment át az a törvényjavaslat, amely kizárja a megegyezés nélküli (no-deal) brexit lehetőségét. Az új törvény elvben lehetetlenné teszi, hogy az Egyesült Királyság október 31-én megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból.

Szerdán a megállapodás nélküli brexit megtiltásáról szóló szavazás után Boris Johnson újabb szavazást veszített el: a miniszterelnök javaslata az volt, hogy a parlament oszlassa fel magát, és írjon ki előrehozott választásokat október 15-re, de a parlament nem szavazta meg a javaslatot.

Az ellenzék várhatóan nem fogja megszavazni az előrehozott választásokat, a BBC szerint a Munkáspárt, a liberális demokraták, a skót nacionalisták (SNP) és a wales-i Plaid Cymru is bejelentette, hogy ma este vagy a kormány ellen szavaznak, vagy tartózkodni fognak, ami azt is jelenti, hogy Bercow október végével távozik.

Bercow huszonkét évig volt képviselő, tíz évig pedig házelnök. 1997-ben választották meg először, majd már házelnökként háromszor újraválasztották.

(Gurardian, Azonnali)