Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rio de Janeiro vallásos polgármestere be akarta tiltani, a közönség elkapkodta a szuperhős melegpáros képregényt Brazíliában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Komoly felháborodást keltett Brazília egyre erősödő újprotestáns, karizmatikus egyházainak körében az, hogy Rio de Janeiro könyvfesztiváljának alkalmából a Marvel képregénykiadó két csókolózó férfi szuperhőst rakott új könyve, a „Bosszúállók: gyermekek keresztes hadjárata” borítójára.

Fotó: Perdidos En El Eter, Facebook

A már Afrikában, és Dél-Amerikában is a homoszexualitás ábrázolásának (sőt gyakorlatának) teljes tiltását, és közterekről való eltüntetését szorgalmazó Universal Church of the Kingdom of God (Isten Királyságának Univerzális Egyháza) az ügyben Marcelo Crivelához, Rió konzervatív polgármesteréhez fordult. Crivela válaszul elrendelte, a „kiskorúaknak” nem illő képregények, és minden hasonló tartalom könyvvásárról való bevonását. Twitteren a lépést úgy indokolta:

„Srácok, ettől a szennytől meg kell védeni a gyermekeinket!”

Amint Crivela polgármester döntése azonban elterjedt, a könyvvásáron tömegek rohanták meg a Marvel standjait és pillanatok alatt elkapkodták a képregényeket, még mielőtt a városvezető bármit tehetett volna ez ellen.

Miután lépését komoly, békés ellenállás és számos tiltakozás követte, Crivela hosszas magyarázkodásba kezdett. Szerinte csak a „törvényeket akarta betartatni”, illetve úgy érvelt, lépése „a családok védelmében” történt.

Maga a riói Könyvbiennálé is reagált az eltiltásra, ők leszögezték: eseményeik mindegyikét megtartják a továbbiakban is, és minden közösséggel szemben továbbra is befogadóak maradnak.

Miközben az esemény súlyponti programjai szerveződnek a brazil nagyvárosban az LGBT közösség, vagy a transzneműek jogai köré, Brazília Crivella 2016-os megválasztása, és Jair Bolsonaro 2018-ban kezdődő elnöksége után egyre inkább az Egyesült Államokból finanszírozott, radikális neoevangélikus egyházak szélsőjobboldali társadalmi elveire épülő ideológiájával kívánják a szegények körében a hagyományos, baloldali túlsúlyt ellensúlyozni.

A neoprotestáns egyházak homofób, szociálisan kirekesztő elveinek Bolsonaro szövetségi kormánya és a helyi hatalom is széleskörű támogatást, jogköröket és befolyást biztosít a dél-amerikai országban. Legutóbb például megengedték nekik, hogy az Amazonas-medence őslakosainak körében is elkezdjék „térítő munkájukat.”

(CNN, AFP, Jacobin)