Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakszervezetek a délutáni szieszta bevezetését kérik Németországban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A klímaváltozás miatt az elmúlt években Németországban is rendre dőltek meg a melegrekordok, a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) ezért indítványozta a spanyol szieszta intézményének meghonosítását Európa legnagyobb gazdaságában is.

Annelie Buntenbach, a DGB vezetőségének tagja a spanyol El Diariónak elmondta:

„A klímaváltozás és a németországi hőhullámok szaporodása fényében, Észak-Európában is el kell gondolkodnunk azon, hogyan védhetik meg magukat a dolgozók.”

A szakszervezeti vezető szerint a nyári hőség kezelésével kapcsolatban Spanyolországban és Dél-Európában elég sok tapasztalat felhalmozódott, így érdemes innen inspirálódni.

Az elmúlt időszakban a gazdaság lelassulása, illetve a keletnémet tartományi választások tartották lázban a német közvéleményt, ám a szieszta bevezetésének gondolat szintén komoly vitákat váltott ki.

A javaslat ellenzői szerint azonban a szieszta bevezetése felborítaná a német dolgozók napi ritmusát, és kevesebb időt tölthetnének emiatt a családjaikkal. Olyan alapvető infrastrukturális kérdéseket is felvet, hogy mikor kell a gyerekek után menni az iskolában, vagy épp hogy hol is aludnának a dolgozók a szieszta idején.

A szakszervezetek is elismerik, hogy ezek a dilemmák még megoldásra várnak, de szerintük csak a tapasztalat tud majd iránymutatást adni ahhoz, hogy a német viszonyokhoz hangolják a szieszta intézményét.

A gondolat egyébként nem teljesen a német gazdaságtól, az utóbbi időben néhány cég – például a vegyipari nagyvállalat, a BASF – már bevezette a „power nap”-et, vagyis a rövid szundiidőt, és irodáiban teret is biztosított ezekhez a rövid déli szunyókálásokhoz. Az egészségügyi szakértők szerint egy-egy ilyen rövid pihenő nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a dolgozók fittebbek legyenek, illetve feldolgozzák a munkahelyi történéseket, elvárásokat.

(El Diario)