Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szélsőjobboldali terrortámadás veszélyére figyelmeztetett a norvég biztonsági szolgálat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Rendkívüli mértékben megnövekedett a szélsőjobboldali terrortámadások kísérletének veszélye Norvégiában. Erre figyelmeztetett a hétvégén publikált elemzésében a norvég Rendőrségi Belbiztonsági Ügynökség (PST). Szerintük az északi államban a fehér felsőbbrendűséget hirdetők szociális médiaprofiljain egyre több a nyílt utalás arra, hogy a március 15-i, új-zélandi mecset ellen elkövetett merénylet által inspirálva Norvégiában is hasonló támadásra készülhetnek, méghozzá komolyabban.

Ezért a rendvédelmi szervek fokozott figyelmet kértek az országban, különösen a „muszlim vallási gyülekezőhelyeken, és a nem-nyugati bevándorlók, politikai pártok, és az LMBT közösségek által használt találkozóhelyeken.”

A új-zélandi mecset, az USA zsinagógái elleni támadást a norvég fővárosban, Oslóban augusztus 10-én már komoly terrortámadás-kísérlet is érte, amikor feltehetően egy Philip Manshaus nevű szélsőjobboldali aktivista állig felfegyverkezve rontott be a mecsetbe, de mielőtt lövöldözött, máris lefogták, így csak egy ember sérült meg könnyebben.

A PST egyébként közölte, egy évvel ezelőtt kaptak is egy „homályos tippet” az oslói lövöldözőről, de az nem volt elég ahhoz, hogy megfigyelés alatt tartsák Manshaust.

Norvégiában egyébként a 2011-ben, Anders Behring Breivik neonáci terrorista által az Oslo melletti Utoya szigetén rendezett szocialista ifjúsági tábor területén elkövetett, 77 halálos áldozatot követelő támadás óta különösen érzékeny a társadalom és a hatóság a szélsőjobboldali radikálisok jelentette fenyegetésre. A szélsőjobboldal 2016 óta tartó felemelkedése az USA-ban és Európában azonban mára a bevándorlók elleni rasszista terrort, és a zsinagógák ellen elkövetett  „szimbolikus” antiszemita terrorizmus is egyre jelentősebb problémát jelent.

Nemrég a texasi El Pasóban ugyancsak egy fehér felsőbbrendűségben hívő támadó gyilkolt, ezúttal a latin etnikai csoportot célozta meg 51 halottat követelő, bevásárlóközponti támadásával.

(The Guardian)