Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lángoló Földdel figyelmeztet a Greenpeace: Magyarországnak klímavédelemre van szüksége

Ez a cikk több mint 4 éves.

Látványos installációval hívta fel ma este a figyelmet a Greenpeace az egyre sürgetőbb klímavészhelyzetre. A szervezet a Hősök terén jelentette be, Klímavédelmet Magyarországnak! címmel indít petíciót, mert ugyan egyéni szinten is sokat tehetünk bolygónkért, mégis össze kell fognunk ahhoz, hogy rákényszerítsük a poltikai és gazdasági döntéshozókat is a felelősségvállalásra.

A figyelemfelhívó akció során beszédek hangzottak el, majd a jelenleg pusztító (és a jövőben is fenyegető) erdőtüzekre reflektálva szimbolikusan lángba borították a Földet:

Járdány Bence / Greenpeace

Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány-felelőse arról beszélt, sokan még mindig nem hajlandóak belátni, hogy a klímaválság okozta végveszély egyre közelebb van. Mindannyiunknak szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy az, ahogyan most élünk, tarthatatlan – mondta.

Az egyéni felelősség mellett azonban mégis az a legfontosabb, hogy a kormányok nemzeti és nemzetközi szinten cselekedjenek végre. A döntéshozók feladata az is többek közt, hogy a gazdaság minden ágazatát és az embereket is felkészítse a jövő változásaira (a közpénzek egy részét például lehetne erre költeni környezetpusztító beruházások helyett).

„Egy globalizált világban nekünk, magyaroknak is szerepünk és felelősségünk van abban, hogy ég az esőerdő. Ezért fontos, hogy minden erőnkkel támogassuk a nemzetközi klímavédelmi erőfeszítéseket. De ez nem elég. Ha azt akarjuk, hogy ne legyenek pár éven belül Magyarországon is súlyos élelmezési-, és vízproblémáink, most kell cselekednünk! Meg kell óvnunk az élővilágunkat, erdeinket, vizeinket, át kell alakítani a mezőgazdaságunkat”

– mondta.

Rodics a kormány családbarát mottójára reagálva elmondta, a Greenpeacenek valóban a gyerekek az elsők: nem csak a megszületésüket kell ösztönözni, hanem azt is biztosítani kell, hogy élhető országot hagyjunk meg nekik.

Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse figyelmeztetett:

„Nem állhatunk bénultan, cselekednünk kell!”

Mivel egyetlen élhető bolygónk van, ezért nem menekükhetünk el a klímaválság elől, küzdenünk kell, van még remény. Sokan vagyunk, akik megértették, mekkora a baj. Legyünk többen holnap, aztán holnapután még többen! – mondta Perger.

A Greenpeace hisz a közösség erejében, az összefogásban, és az olyan célok elérésében is, amik elérhetetlennek látszanak. De ami még fontosabb: a nagy cégeket és a politikusokat kell rávenni a változásra.

A klímaválság hatásaitól és következményeitől nekik kell megvédeniük minket, mivel egyszerű állampolgárokként nem tudunk csodát tenni, a legnagyobb felelősség a döntéshozóké.

Nem várhatunk tovább másokra, vegyük kezünkbe a saját sorsunkat! Követeljük együtt, hogy védjenek meg minket! Követeljünk együtt klímavédelmet Magyarországnak! – hívta fel a figyelmet.

„Levelet írunk minden politikusnak és vezetőnek – nem egyet, egymilliót. Addig dörömbölünk a legnagyobb cégek ajtaján, amíg abba nem hagyják a környezetpusztítást. Együtt meg tudjuk csinálni. De csak együtt tudjuk megcsinálni.”

áll a petícióban, melynek aláírása mellett azt is kéri a Greenpeace, csatlakozzanak minél többen a szeptember 27-én Magyarországon is megrendezett globális klímasztrájkhoz.

Címlapkép: Greenpeace / Facebook