Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Antiszemita támadás az Eleven Emlékmű megrongálása

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az elmúlt hetekben több lap is írt róla, hogy a Szabadság téren található Eleven Emlékművet többször is megrongálták. Most kiderült, a rongálás nem véletlen, hanem szervezett antiszemita akció.

A Szabadság téren található Eleven Emlékmű az egyik legizgalmasabb emlékhely Budapesten. Az installáció válaszként épült a Szabadság téri kormányzati megszállási emlékműre, de szemben azzal nem állami forrásból készült, hanem maguk az állampolgárok rakták össze.  Az emlékmű úgy alakult ki, hogy a vészkorszakhoz kapcsolódó személyes, családi emlékeiket jelképező tárgyakat rakták ki a polgárok a térre, így építve fel közösen az installációt, amit azután a projekt gondozói láttak el feliratokkal.

Az elmúlt hetekben viszont többször is megrongálták az emlékművet, letépték a feliratokat, illetve eltulajdonították a tárgyakat onnan. Bár eddig is sejthető volt, hogy a rongálás nem véletlen, a Kurucinfó egyik cikkéből kiderül, hogy direkt antiszemita indíttatásból rongálják az emlékművet. A Novák Előd Mi Hazánk elnökhöz kötődő blog ugyanis folyamatosan antiszemita utalásokkal teletűzdelt cikkben számol be a rombolásról. A cikk címe például az alábbi:

„A bosszú népe – zenei aláfestéssel folytatódott a Szabadság téri zsidószemét-mentesítés”

De a cikkben más viccekesdő antiszemita tartalom is van, például ilyenek:

„Addig is ezt a (munka)szolgálati közleményt helyezték el”

Egy korábbi cikkükben pedig „talmudista pofátlanságként” hivatkoznak az emlékműre.

A lap által közölt videókon az is látható, hogy a személyes tárgyak és emlékek, az emlékműről való leszedés után, a kukában végzik. A lap cikkei szerint egyébként az elmúlt hónapban legalább öt-hat alkalommal rongálták meg a közösségi emlékművet.

Címlapkép: Fotó: Facebook/Eleven Emlékmű