Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

“Visszafoglalta” Buda várát az I. kerület ellenzéki polgármesterjelöltje

Vasárnap délután mintegy húsz ember részvételével szimbolikus várfoglalást tartott V. Naszályi Márta, az I. kerületi közgyűlés párbeszédes képviselője, közös ellenzéki polgármesterjelölt.

A menetet, amely a Széna térről indult és az Ostrom utcán, a Bécsi kapun és a Kapisztrán téren át jutott el az Anjou bástyára, V. Naszályi vezette a kerület zászlajával a kezében. Az Anjou bástyán (ez a Hadtörténeti Múzeum mellett található) pedig kitűzte a zászlót az ott található magyar zászló mellé. Az eseményt a politikus élőben közvetítette, itt nézhetitek vissza:

Pilz Olivér, V. Naszályi kampányfőnöke lapunknak elmondta, hogy szeptember 2-án lesz Budavár törököktől való visszafoglalásának 333 évfordulója. Pilz szerint, mint akkor, úgy most sem a helyieket szolgálta a hatalom, hanem már 21 éve a Fideszt és annak klientúráját szolgálja ki.

Naszályi Márta a zászlótűzés közben tartott beszédében elmondta, hogy ahogy a törökök is lassan szivárogtak be a budai várba annak 1541-es elfoglalásakor, úgy szivárgott be az első kerületiek életébe is az önkény, a félelem, az átláthatatlanság és a gazdasági mutyik, és az, hogy a kerület már nem a lakók érdemes életét, hanem a NER-lovagok gazdagodását szolgálja.

V. Naszályi megválasztása esetén egy progresszív, eleven és vonzó jövőt ígér a kerületnek. A zászlótűzés után a résztvevők pikniket tartottak az Anjou bástyán.

Az I. kerületet hagyományosan a leginkább fideszes budapesti kerületek között szokás számontartani, a 444 összeállítása alapján itt volt a fővárosban a negyedik legnagyobb, 2,39%-os a Fidesz előnye az ellenzéki összefogás akkori pártjaival (MSZP-P, DK, Momentum), ugyanakkor azóta az ellenzéki összefogáshoz csatlakozott az LMP és az itt hagyományosan gyengén szereplő Jobbik is.

A 2018-as országgyűlési választáson a kerület egészét magában foglaló Budapest 01-es választókerületben az LMP-s Csárdi Antal nyert, miután a jobbikos Losonczy Pál és a kutyapárti Horváth András kivételével az összes ellenzéki párt jelöltje, így az MSZP-P jelöltjeként induló V. Naszályi Márta is, visszalépett a javára.

Címlapkép: Mérce fotó