Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Visszafoglalta” Buda várát az I. kerület ellenzéki polgármesterjelöltje

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap délután mintegy húsz ember részvételével szimbolikus várfoglalást tartott V. Naszályi Márta, az I. kerületi közgyűlés párbeszédes képviselője, közös ellenzéki polgármesterjelölt.

A menetet, amely a Széna térről indult és az Ostrom utcán, a Bécsi kapun és a Kapisztrán téren át jutott el az Anjou bástyára, V. Naszályi vezette a kerület zászlajával a kezében. Az Anjou bástyán (ez a Hadtörténeti Múzeum mellett található) pedig kitűzte a zászlót az ott található magyar zászló mellé. Az eseményt a politikus élőben közvetítette, itt nézhetitek vissza:

Pilz Olivér, V. Naszályi kampányfőnöke lapunknak elmondta, hogy szeptember 2-án lesz Budavár törököktől való visszafoglalásának 333 évfordulója. Pilz szerint, mint akkor, úgy most sem a helyieket szolgálta a hatalom, hanem már 21 éve a Fideszt és annak klientúráját szolgálja ki.

Naszályi Márta a zászlótűzés közben tartott beszédében elmondta, hogy ahogy a törökök is lassan szivárogtak be a budai várba annak 1541-es elfoglalásakor, úgy szivárgott be az első kerületiek életébe is az önkény, a félelem, az átláthatatlanság és a gazdasági mutyik, és az, hogy a kerület már nem a lakók érdemes életét, hanem a NER-lovagok gazdagodását szolgálja.

V. Naszályi megválasztása esetén egy progresszív, eleven és vonzó jövőt ígér a kerületnek. A zászlótűzés után a résztvevők pikniket tartottak az Anjou bástyán.

Az I. kerületet hagyományosan a leginkább fideszes budapesti kerületek között szokás számontartani, a 444 összeállítása alapján itt volt a fővárosban a negyedik legnagyobb, 2,39%-os a Fidesz előnye az ellenzéki összefogás akkori pártjaival (MSZP-P, DK, Momentum), ugyanakkor azóta az ellenzéki összefogáshoz csatlakozott az LMP és az itt hagyományosan gyengén szereplő Jobbik is.

A 2018-as országgyűlési választáson a kerület egészét magában foglaló Budapest 01-es választókerületben az LMP-s Csárdi Antal nyert, miután a jobbikos Losonczy Pál és a kutyapárti Horváth András kivételével az összes ellenzéki párt jelöltje, így az MSZP-P jelöltjeként induló V. Naszályi Márta is, visszalépett a javára.

Címlapkép: Mérce fotó