Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sunday Times: Orbán Viktort használhatja a brit miniszterelnök, hogy megvétózza a brexit elhalasztását

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy rangidős brit kormányzati forrásra hivatkozva a konzervatív Sunday Times hetilap arról ír, hogy Boris Johnson valamelyik szövetségesét, például Orbán Viktort használhatja arra, hogy az október 17-18-ra időzített uniós csúcstalálkozón megvétózza Nagy-Britannia kilépési határidejének további halasztását, és ezzel még valószínűbbé tegye az alku nélküli kilépés forgatókönyvét.

A hír kontextusát az adja, hogy folyik a szervezkedés a megállapodás nélküli kilépés, vagyis a no-deal Brexit megakadályozására Johnson ellenzékének körében. Miután a brit miniszterelnök múlt héten bejelentette, szeptember második hetétől öt hétre felfüggeszti a brit parlamentet, az ellenzéki pártok, illetve a megállapodás nélküli brexit konzervatív ellenzői azt tervezik, hogy

a rendelkezésükre álló szűk egy hétben olyan törvényt fogadnak el, amely kötelezi a kormányt a no-deal brexit minden áron való elkerülésére.

A jelenlegi helyzetben ez csak úgy kivitelezhető, ha az október közepi EU-csúcson Johnson kéri a jelenleg október 31-re időzített kilépési határidő elhalasztását. Johnson azonban ezt nem szeretné megtenni, egész programja arra épül, hogy Halloweenkor, ha törik, ha szakad, végre akarja hajtani a brexitet.

Persze, a megállapodás nélküli brexit úgyis elkerülhető lenne, ha BoJónak sikerülne egy olyan új megállapodást kötnie Brüsszellel, amely számára és a brit parlament többsége számára is elfogadható. A jelenlegi alkut, amelyet Johnson elődje, Theresa May hozott tető alá, többszöri nekifutásra sem sikerült elfogadtatni a londoni törvényhozásban, részben pont Johnson aknamunkájának köszönhetően.

Egy új megállapodás forgatókönyve azonban igen valószerűtlennek tűnik, nemrégiben az unió legfontosabb vezetői kizárták már azt. Tegnap pedig az Unió brexitügyi főtárgyalója, Michel Barnier is kijelentette, Brüsszel hajlandó tárgyalni alternatív megoldásokról az északír határ ügyében (emiatt van Johnsonéknak a legtöbb kritikájuk a jelenlegi alkuval szemben), ám csak a jelenlegi megállapodás parlamenti általi ratifikációja után.

Vagyis Barnier is leszögezte, új, Johnson szája ízének jobban megfelelő megállapodásra semmilyen esély nincs.

Ebben a helyzetben pedig a brit kormányfő számára csak a no-deal brexit marad, amelynek megakadályozására jövő héten tesz majd kísérletet Johnson ellenzéke. Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt brexitügyi árnyékminisztere szintén ma jelentette be, hogy kedden be is nyújtják a no-deal brexitet tiltó törvényjavaslatot, amelyet reményeik szerint a parlament felfüggesztéséig sikerül is elfogadniuk.

Ehhez az ellenzéki képviselők mellett tory voksokra is szükség lenne, sajtóinformációk szerint körülbelül 20 olyan konzervatív képviselő van, aki ezt meg is lépné – köztük olyan prominens vezetők, mint May pénzügyminisztere, Philip Hammond.

Johnson hétfőn fog találkozni ezekkel a rebellis torykkal, a Sunday Times arról ír, hogy a kormányfő a pártból való kizárással fogja megfenyegetni őket. Johnson szerint, azok a toryk, akik nem őt támogatják, Jeremy Corbyn „káoszkormányzásának” ágyaznak meg. A hetilapnak adott interjújában Johnson úgy fogalmazott, a lázadó konzervatívok előtt két választás van: vagy melléállnak, vagy azt a Corbynt támogatják, aki a népszavazáson kifejezett népakaratot visszafordítaná.

Arról is beszélt, nem tervezi feltartott kézzel várni az ellenzék lépéseit, és aktívan megpróbálja megakadályozni az alku nélküli kilépést tiltó törvény elfogadását. Attól sem zárkózik el, hogy megkérje a királynőt, utasítsa el a törvény aláírását, sőt akár a Lordok Házába 100 új lordot nevezne ki, hogy azokkal szavaztassa le az ellenzéki javaslatot.

És ha ezek mégsem jönnének össze, akkor az október közepi csúcson Johnson személyesen, vagy pedig valamelyik szövetségese, például Orbán Viktor révén vétózná meg a kilépés elhalasztását – legalábbis a Sunday Times által idézett rangidős kormányzati forrás szerint. Ha így történik, onnantól tényleg semmi nem állhatja útját a no-deal brexitnek, amely még a kormány belső jelentései szerint is élelmiszerhiánnyal, gyógyszerhiánnyal, a gazdaság zsugorodásával és hasonló súlyos következményekkel fog járni.