Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hirtelen nagyon sokkal megnőtt a választópolgárok száma Harkányban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Csaknem a duplájára emelkedett az öt évvel ezelőttihez képest a Harkányba bejelentett választók száma. A helyi ellenzéki polgármesterjelölt közokirat-hamisítást és a Fidesz-bázis erősítését feltételezi a szavazópolgárok hirtelen gyarapodása mögött, ezért feljelentést tett az ügyben – erről számolt be az RTL Klub híradója péntek este.

2014-ben 453 szavazót vettek fel a baranyai kisváros Terehegy városrészében a választási névjegyzékbe, idén viszont már 776-ot, ami több mint 70 százalékos növekedést jelent. Az egész települést tekintve a szavazók száma csak az elmúlt tizenhat hónap alatt (azaz a tavalyi országgyűlési választások óta) ötödével, összesen 750 fővel nőtt.

Varga László, a helyi független polgármesterjelölt szerint valójában csak papíron bővült a harkányi szavazók száma: úgy véli, a fideszes városvezetés befolyásolni szeretné az októberi választások eredményét.

Azt állítja, a 750 fő több mint 50 százaléka azért került át a harkányi jegyzékbe, mert a jelenlegi hatalom szavazóbázisa meggyengült, és szükségük van „utánpótlásra”. Szerinte az is érdekes, hogy a gyarapodás csak a választói névjegyzékben érhető tetten, semmilyen más adat nem mutat ilyen arány lakosságszám-növekedést: új lakás alig épült a városban, és az óvodai-iskolai létszámok sem emelkedtek számottevően. A polgármesterjelölt az ügyben közokirat-hamisítás miatt feljelentést tett, a rendőrség pedig nyomozást is indított.

A Magyar Narancs két héttel ezelőtt közölt cikket a város szavazószámának hirtelen növekedéséről. Az ő kérdésükre válaszolva a jegyző elmondta, szerinte semmi más nem történt, minthogy az embereknek kedvük támadták a prosperáló fürdővárosba költözni, illetve az ingatlanpiaci árrobbanás közepette a az üdülővárosi településrészen még mindig olcsóbban lehet házhoz jutni. A Magyar Narancs cikke szerint még az elmúlt pár hónapban is 325-tel nőtt a választópolgárok száma.

A regionális fókuszú Szabad Pécs megjegyezte az ügyről írt cikkében, hogy a jegyző magyarázata részben helytálló lehet a választók számának növekedésére, sőt akár az is lehet, hogy a névjegyzék amiatt (is) duzzadt fel, mert abban most, például az EP-választástól eltérően szerepelhetnek uniós állampolgárok, nehezebb az átjelentkezés, a külképviseleteken pedig nem lehet szavazni; ugyanakkor még ezzel együtt is igencsak meglepő ez a kiugrónak mondható emelkedés.

(RTL, Magyar Narancs, Szabad Pécs)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd