Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leadta az ellenzék Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti ajánlásait

Ez a cikk több mint 4 éves.

Közös sajtótájékoztatót tartott az ellenzéki összefogás öt pártja, hogy bejelentsék, leadják Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelöltségéhez szükséges ajánlóíveket. Hivatalosan 5 ezer érvényes ajánlásra van szükség, hogy valaki elindulhasson a főpolgármesteri címért, ami valószínűleg meglesz Karácsonynak, tekintve, hogy az ellenzéki pártok képviselői ma 16200 ajánlást adtak le.

Gy. Németh Erzsébet, a DK elnökségi tagja arról beszélt, az ellenzéki összefogás teljesült Budapesten: sikerült 289 egyéni választókörzetben ellenzéki képviselőjelöltet állítani, 23 polgármesterjelölt és Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt pedig már össze is gyűjtötte a szükséges mennyiségű ajánlást.

A politikus szerint végre megértette Tarlós István jelenlegi főpolgármester is, hogy „ez így Budapesten nem mehet tovább”. Szerinte Tarlós kétségbeesetten kapkod, próbál olyan döntéseket, intézkedéseket meghozni, amelyekre az elmúlt 9 évben egy másodpercet sem vesztegetett, szerinte a főpolgármester eddig Orbán Viktor helytartója volt.

Kerpel-Fronius Gábor a Momentum volt főpolgármester-jelöltje elmondta, ígéretet tett, hogy támogatni fogja Karácsony Gergelyt azért, hogy a következő években a jelenleginél sokkal jövőorientáltabb, elképzelésekkel, víziókkal rendelkező város legyen Budapest, melynek működését az itt lakók érdekeit képviselve, a jelenleginél sokkal erősebb szabályok biztosítják majd.

Béres András, a Párbeszéd budapesti elnöke szerint nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett az ellenték, egyértelmű a választás: ha valaki változást szeretne, akkor az ellenzék jelöltjeire kell szavazni. A politikus szimbolikusnak érzi, hogy az összefogás élén Karácsony Gergely áll, mivel ő volt az, aki már 2011-ben is a teljes összefogást támogatta. „Akkor kapott hideget-meleget, csak dícséretet nem. Nyolc év alatt eljutottunk odaáig, hogy sikerült ezt az összefogást megteremtenünk.” – mondta Béres.

Az ajánlásgyűjtések során szerinte egy dolog egyértelműen kiderült az ellenzék számára: a budapestiek többsége változást akar. Az ellenzék egyik nagy ellenfele a beletörődés: sok olyan ember van, aki változást akar, de mégsem megy el szavazni, mert az eddigi politika meggyőzte róla, hogy enincs értelme. „Nekünk meg kell győznünk őket, hogy mi igenis egy másfajta városvezetést fogunk csinálni, és igenis változni fog az életük pozitívan” – mondta.

Heltai lászló, az LMP budapesti elnöke szerint a választás tétje, hogy Budapestet „betonemberek” vagy „faemberek” fogják irányítani. Azok, akik kivágják a fákat és 300 ezer tonna betont öntenek a városligetbe, vagy azok, akik fákat ültetnek, és akik tudják, hogy komoly veszélyben vagyunk. „Vészhelyzet van, a klíma melegedik, és ezt az 5-10 fokos melegedést csak úgy lehet elviselni, úgy lehet élhetőnek megtartani a várost, hogy ha ezzel megküzdünk.”

Szerinte a tét az, hogy olyanok vezetik a várost, akik csak egy ellenzéki trükknek tartják a klímaváltozást vagy olyanok, akik ezt komolyan veszik. A politikus attól tart, a következő években Budapest belseje élhetetlenné válik, a budapestiek többsége azonban nem teheti meg, hogy a zöldövezetbe költözzön. „Nekik szeretnénk élhetőnek megtartani a várost.” – mondta.

A sajtótájékoztatón Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke elárulta, biztatóak az eredmények, öszesen körülbelül 23 ezer ajánlásnál jár az ellenzék Budapesten, és azt ígérte, a pártok a standoknál maradnak és folytatják a gyűjtést.

A sajtótájékoztató itt tekinthető meg: