Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Könnygázzal és éles lőszerrel veri vissza az indonéz rendőrség a függetlenségért tüntető pápuákat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Erőszakos tüntetésekbe torkollt  az eredendően több évtizedre visszanyúló, az utóbbi hetekben pedig újra felerősödő társadalmi feszültség az indonéziai Pápua (Nyugat-Új-Guinea) tartományban, miután a helyiek megelégelték az etnikai diszkriminációt és sorozatos rendőri túlkapásokat az államhatalom részéről –írja a Reuters.

A hatóságok és az indonéz állami média közlése szerint autókat és középületeket – köztük az állami telekommunikációs vállalat irodáit – is felgyújt az utcára vonult több ezer tüntető a tartomány fővárosában, Dzsajapurában. A rendőrség könnygázt vetett be ellenük, valamint a város számos negyedében az állami villamos művek lekapcsolta az áramszolgáltatást. A tüntetést megelőző hetekben az érintett régióban az internet-hozzáférést is megszüntették, hogy ezzel is elejét vegyék a demonstrációk szervezésének.

Lángoló piac Nyugat-Pápuában augusztus 21-én. Forrás: National Public Radio (Twitter)

A tüntetők és a hatóságok között lövöldözésre is sor került: aktivisták hat halottról számolnak be, a rendőrség szerint két tüntető és egy katona esett áldozatául az incidensnek. Hadsereg tagadja, hogy halálos áldozatai lennének a zavargásoknak, szerintük „hoax”, azaz álhír az erről szóló beszámoló.

A tüntetés hátterében a tartományban évtizedek óta újra és újra fellángoló szeparatista törekvés áll. A ma Indonézia részét képező, természeti erőforrásokban gazdag Pápua és Nyugat-Pápua tartományok ugyanis egykor – Indonézia 1947-es függetlenné válása után –  Hollandia utolsó  gyarmatai voltak, amelyeket egy máig sokak által vitatott, ENSZ-közreműködéssel megtartott népszavazás folytán 1969-ben csatoltak az egészen más etnikumok lakta Indonéziához. A területi egyesítést a jávaiak és a szumátraiak tömeges betelepítése követte, amelyet a pápuák elleni államilag támogatott erőszak kísért. A pápuák függetlenségi mozgalma aztán újabb erőszakot szült, az áldozatok számát az elmúlt 50 évben legalább 100 ezer főre becsülik.

A mostani tüntetés előtti utolsó csepp a pohárban az volt, hogy Jáva szigetén tanuló pápua egyetemistákat atrocitás ért: letartóztatták és verbálisan sértegették, gyalázták őket a rendőrök, amiért állítólag az indonéz nemzeti zászlót gyalázták az augusztus 17-ei állami ünnepen, amikor is Indonézia függetlenné válásának évfordulóját ünnepli.

A tüntetők tehát nemcsak a rendőri túlkapások ellen, hanem egy új függetlenségi népszavazásért is küzdenek. Az indonéz védelmi miniszter szerint nincs kilátásban ilyen függetlenségi referendum, mivel – mint fogalmazott – Indonézia egysége „végleges”.

(Reuters, National Public Radio)

Címlapkép: Al Jazeera Twitter