Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felmondott a zalaegerszegi szívsebészet vezetője, miután sürgős műtét elmaradása miatt elvesztettek egy beteget

Ez a cikk több mint 4 éves.

Két és fél évtized után hagyja ott a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Szívsebészeti Osztályát a dr. Alotti Nasri osztályvezető főorvos, miután egy sürgős beavatkozás elmaradása után meghalt egy beteg az osztályon – erről egy júliusban kelt levelében maga a szívsebész számolt be barátainak, ismerőseinek, volt betegeinek, amely csütörtökön kapott nyilvánosságot a Facebookon. (A hírről beszámoló 444 kérdésre az orvos megerősítette, hogy valóban tőle származik a levél.)

A levelet eredetileg dr. Halász Gabriellának, a zalaegerszegi kórház főigazgatójának címezte, és hosszan leírja benne, hogyan jutott el odáig, hogy 25 év otthagyja az intézményt.

Távozása közvetlen okaként Alotti Nasri egy beteg halálát jelölte meg, amely júniusi szabadsága alatt következett be. Rövid leírása szerint a sürgős szívműtétet igénylő beteget nem sokkal korábban vették fel szívsebészeti osztályra, majd  mint írja,

„indokolatlan egy hét tartózkodás után, műtétre várva a beteg meghalt.”

A főorvos elmondása szerint komoly traumaként élte meg az esetet, miután a történtekre munkatársaitól sem kapott meggyőző magyarázatot, ráadásul szerinte a kórház vezetése is „semlegesen” kezelte az ügyet, amelyben belső vizsgálat sem indult.

A beteg elvesztésén kívül az orvos más problémákra is hivatkozik levelében: egyebek emellett a zalaegerszegi kórház szívsebészeti osztályát „folyamatosan érő, egyre fokozódó belső feszültségeket okozó személyi és tárgyi hiányosságokról”, és bizalmi válságról is ír a kórház vezetésével szemben.

Alotti Nasri azt is leírja, hogy a főigazgató szerinte „passzív hozzáállást” tanúsított, amikor dr. Vígh András távozott, noha az orvos távozása működésbeli zavarokat okozott az osztályon.

Zárásként a távozó orvos azt írja:

„A történtek után két komoly gondolat gyötört. Vajon jobb lett volna, ha csöndben maradok, s nem csinálok ebből ügyet, mondván úgy is tele van az egészségügy hasonló esetekkel, legfeljebb ha a beteg hozzátartozói beperelik a kórházat, a bíróságon majd kitalálok egy kegyes hazugságot. Vagy kockára téve a szakmai egzisztenciámat, családom biztonságát félre állok, mert tovább nem tudok ebben a feszült, bizalommentes légkörben dolgozni. Az utóbbit választottam. Így, a fentieket figyelembe véve, 2019. szeptember 4-től közalkalmazotti jogviszonyom
közös megegyezéssel történő megszüntetését kezdeményezem”.

Alotti Nasri palesztin származású, damaszkuszi születésű szívsebész az 1967-es arab-izraeli háború nyomán hagyta el családjával szülőföldjét, fiatalon sokáig egy jordániai menekülttáborban élt.

1994-ben kezdett dolgozni az akkor megalakuló zalaegerszegi szívsebészeti osztályon, ahol 1998-tól mostanáig osztályvezető volt.

Egy 2015-ös, a Zalai Hírlapnak készült interjú szerint ő maga négyezer, a csapata pedig több mint tízezer életmentő műtétet hajtott végre. Korábban azzal került be a hírekbe, hogy nyilvánosan bejelentette, nem fogad el hálapénzt, amiért egy ideig külföldi munkavállalásra kényszerült. Négy éve Zalaegerszeg díszpolgárának választották.

A hírről beszámoló 444 megkérdezte a kórházat is a történtekről, az intézmény álláspontját mi is ismertetni fogjuk, amint válaszolnak.

Frissítés (14:58)

A kórház főigazgatója közleményben reagált Alotti Nasri levelére. Halász Gabriella azt írja, a szívsebész levele, „amelyet eredeti rendeltetésénél fogva nem a nyilvánosság elé szántak, több súlyos, becsület csorbítására alkalmas, a szívsebészeti osztály és a kórház szakmai munkáját megkérdőjelező állítást tartalmaz.”

Sajnálatos módon a levél hangneme és írójának egyéni látásmódja, amelyet felindultsága okozott annak megírásakor, saját vélemény alapján rossz színben tünteti fel az intézményben folyó szakmai és igazgatási munkát, ezért annak tartalmát a leghatározottabban visszautasítjuk. A közvélemény tájékoztatására alkalmatlan egy közalkalmazott által a munkáltatójának a taglalt körülmények között írt levele. Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy tartsák tiszteletben a Zala Megyei Szent Rafael Kórház és munkatársai jó hírnevét és tanúsítsanak jogkövető magatartást, ellenkező esetben a jó hírnév és becsület csorbítására alkalmas állításokkal szemben a kórház vezetése megfontolja a jogi lépések megtételét.

A főigazgató hozzáteszi, hogy „a kórház szívsebészeti osztályán a szakmai munka Med. habil. Dr. Alotti Nasri PhD. távozása után is megfelelő színvonalon, szakmailag magasan képzett szakorvosok részvételével, a szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosításával az elvárható gondosság maximális figyelembevételével zajlik.”

Közleménye végén Halász Gabriella megköszönte a távozó orvos „közel negyed évszázados, kórházunkban elvégzett szakmai munkáját.”

(via 444)

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba