Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A választásokra Magyar Platformot alapított a Čaputová-féle Progresszív Szlovákia párt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szlovákiában 2020 február 29-én tartanak országgyűlési választásokat, melyre készülve a pártok igyekeznek megszólítani az ország állampolgárainak 8,5 százalékát kitevő magyar kisebbséget is, akik az ország déli határa mentén, viszonylag koncentráltan élnek.

A felvidéki magyarokra tradicionálisan lövő két párt, a szlovák-magyar Híd-Most és a Magyar Közösség Pártja (MKP) mellé felsorakozott a liberális Zuzana Čaputová elnök nevével fémjelzett Progresszív Szlovákia (PS) is.

A Ma7 beszámolója szerint párt bejelentette, hogy megalapítja a Magyar Platformot, mellyel a Dél-Szlovákiában élő kisebbség érdekeit kívánják képviselni. Mint Michal Truban, a párt elnöke elmondta,

„Azt szeretnénk, hogy az ország minden polgára otthon érezze magát Szlovákiában, ami a nyelv, a kultúra kölcsönös tiszteletét, és ezek aktív fejlesztését jelenti. Ám ez a gazdasági fejlesztésről is szól. Dél-Szlovákia egy olyan régió, amelyről a múltban gyakran megfeledkeztek.”

A PS Facebook oldalán számolt be a platform létrehozásárol:

Bejegyzésében a párt többek között leírja,

„A szlovákiai magyar kisebbség számos speciális kihívással néz szembe, amelyek megoldásában a Progresszív Szlovákia segíteni szeretne és az egész közösséget, régiót előremozdítani. Sok területen a közösségek inkább egymás mellett élnek, mint együtt. Úgy gondoljuk, hogy itt az ideje leküzdeni a régi nacionalizmust és az etnikai felfogású politizálást.”

Ennek megfelelően a párt alelnöke, Zora Jaurová elmondta azt is, a PS legitim kérdésnek tárgyalja a szlovák alkotmány preambuluma, valamint az állampolgársági törvény felülvizsgálata. A szlovák állampolgársági törvény – leginkább a magyar kisebbségre szabva – nem teszi lehetővé a kettős állampolgárságot, ezáltal megfosztja az országban élő mintegy félmillió magyart a magyar állampolgárság felvételétől, valamint az azzal járó előnyök kihasználásától.

A dunaszerdahelyi és a komáromi alapszervezet után nemsokára Gútán is megalakul a párt helyi egysége, melynek egyik alapítója, Forró Tibor a portálnak elmondta, elképzelhető hogy a közelgő választásokon ő is rajta lesz a párt 150 fős listáján – habár azt egyelőre nem tudni, hanyadik helyen.

A liberális PS a kollektív jogokkal szemben az individuális jogok erősítésében látja a megoldást.

Az újra és újra előkerülő felvidéki autonómia kérdésével kapcsolatban Martin Dubéci, a párt – állítása szerint szlovákiai magyar gyökerekkel rendelkező – titkára és elnökségi tagja kifejtette, a 90-es évek etnikai politizálásának tartja, melyet pártja nem támogat.

A régió relatív gazdasági gyengeségével kapcsolatban a politikus elmondta, a Magyar Platform a kulturális mellett a gazdasági kérdésekre is nagy hangsúlyt kíván fektetni, hogy ezzel is küzdjön a régió „rákfenéjének” tartott területi egyenlőtlenségek ellen.

Egyelőre nem látszik régiós, etnikai alapú együttműködés.

A titkár szerint a PS sikeresen működött együtt a magyar pártokkal az elnökválasztás során, azonban jelenleg a Magyar Platformra kívánnak koncentrálni – magyarán ellenpólust építenek ki a helyi kisebbségi politizálásban.

Az pedig már korábban kiderült, hogy az MKP szlovákiai magyar, és a Híd-Most regionális szlovák-magyar pártok nem fognak együtt indulni a választásokon, ezt Bugár Béla, a Most-Híd elnöke jelentette be a párt Országos Tanácsának hétfői ülése után.

Ugyanakkor a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel (MKDA) korábban megegyezett a párt az együttműködésről, vagyis az MKDA jelöltjei is helyet kapnak a Híd-Most listán.

via Ma7 / Felvidék.ma