Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Demonstrációnak nézte a villájánál tartott ellenzéki sajtótájékoztatót a VI. kerületi fideszes polgármester

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy azt tegnap megírtuk, szabálysértési eljárást indított a II. kerületi rendőrkapitányság Kerpel-Fronius Gábor momentumos és Temesvári Szilvia párbeszédes politikus ellen „gyülekezési joggal való visszaélés” miatt.

A két politikus sajtótájékoztatót tartott július végén Terézváros fideszes polgármestere, Hassay Zsófia budai villája előtt, ahol bejelentették, vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság összehívását kezdeményezik, hogy kiderüljön, miből vásárolta magának az ingatlant a fideszes polgármester. Hassay 2014-es vagyonnyilatkozata szerint ugyanis akkor még csak egy 65 négyzetméteres lakása volt, két évvel később viszont kétszázmillió forintos budai villát vásárolt.

A sajtótájékoztatóból azonban rendőrségi eljárás lett, most pedig az is kiderült, pontosan hogyan – birtokunkba került ugyanis a feljelentés, amit maga a polgármester tett meg. Ebből kiderül, Hassay a szóban forgó sajtótájékoztatót be nem jelentett demonstrációként próbálja tálalni. Mint írja,

„A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a gyűlés szervezett és vezetett volt. Táblákkal felszerelt emberek demonstráltak közterületen (…)”

A polgármester szerint nem sajtótájékoztatóra, hanem közügyben való véleménynyilvánítás céljából tartott nyilvános összejövetelre került sor otthona előtt, melynek Temesvári Szilvia, a Párbeszéd hatodik kerületi politikusa volt a szervezője.

Ahogy arra Hassay is utal, valóban voltak „táblákkal felszerelt emberek” a helyszínen, de ezek csupán a sajtótájékoztató „díszletei” voltak, ettől még egyértelműen látható a (feljelentésében egyébként Hassay által is hivatkozott) 6ker.blog.hu által közzétett felvételen, hogy a résztvevők nem demonstrációt tartottak a polgármester háza előtt.

A sajtótájékoztatóra egyébként szerkesztőségünk is kapott meghívót, melyben szintén egy szóval sem szerepelt, hogy demonstrációról lett volna szó:

A Momentum ma sajtótájékoztatót tartott az üggyel kapcsolatban, ahol Soproni Tamás, Terézváros közös ellenzéki polgármesterjelöltje arról beszélt, ez a villabotrány jól összefoglalja a Fidesz és a jelenlegi terézvárosi vezetés jogellenes és morálisan elítélendő politizálását.

„Hassay Zsófiának közszereplőként el kell viselni, ha kérdéseket tesznek fel neki és el kell tudnia számolnia a vagyonával. Ha kérdéseket kap, nem hívhat rendőrséget a kérdezőkre, hanem igenis ki kell állnia a nyilvánosság elé, és számot kell adnia a vagyonosodásáról. Rendőrt hívni ellenzéki politikusokra a szólásszabadság elleni támadás. Hassay Zsófia mind szakmailag, mind erkölcsileg megbukott, nem méltó Terézváros vezetésére!”

– mondta Soproni.

A Momentum az üggyel kapcsolatban tegnap közleményt adott ki, melyben kiemelte, az alapvető jogok biztosa több mint 10 évvel ezelőtt megállapította, hogy jogellenes a politikusi sajtótájékoztatók esetében gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárást indítani, sőt az új gyülekezési törvény még egyértelműbbé teszi, hogy a sajtótájékoztató nem minősül gyülekezésnek.

A párt szerint

„elfogadhatatlan és riasztó, hogy a rendőrség nyilvánvalóan törvénysértő módon von eljárás alá ellenzéki politikusokat pusztán a politikai tevékenységük kifejtése miatt”.

A szabálysértési eljárásig fajuló sajtótájékoztató itt tekinthető meg:

A szóban forgó 150 négyzetméteres ház és a hozzá tartozó 688 négyzetméteres kert ügyében tartott sajtótájékoztatón Temesvári elmondta:

„a terézvárosi embereknek joga van megtudni, hogy honnan futotta Terézváros fideszes polgármesterének, Hassay Zsófiának egy kétszázmilliós budai villára.”