Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amikor Puerto Rico megmutatta a világnak, hogyan kell elűzni egy korrupt és arrogáns vezetőt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Júliusban Puerto Rico közelmúltjának legnagyobb tüntetéshullámát élte át. A több mint tíz napon át tartó tömegtüntetések közvetlen kiváltó oka az volt, hogy még a hónap elején nyilvánosságra került néhány igen kellemetlen beszélgetés, aminek Ricardo Rosselló kormányzó is aktív résztvevője volt. A kiszivárogtatott, kilencszáz oldalnyi privát Telegram-csetben, amit egy helyi oknyomozó újságíró szervezet szerzett meg, Rosselló lazán végigzongorázza a gyűlöletbeszéd összes kategóriáját, homofóbiától kezdve a szexizmuson át az erőszakos fenyegetésig.

Rossellónak a szivárogtatás után eszében sem volt lemondani, sőt, azt nyilatkozta, hogy ő tulajdonképpen semmi illegálisat nem követett el, mindössze csak helytelenül cselekedett, amit igazán sajnál, de úgy gondolja, hogy megbánást tanúsítani éppen elég. Ezek után kijelentette, hogy „amibe egyszer belefogunk, azt végig is kell vinni”, ennek megfelelően nem szeretne lemondani, éppen ellenkezőleg, „tovább dolgozna az emberekért”. A Puerto Rico-iaknál pedig itt szakadt el végleg a cérna: a 3,5 milliós lakosságú szigetországban félmillió ember addig tüntetett, míg elérték, hogy a kormányzó lemondjon. Az ország történelmében először történt ilyesmi.

Nyilván már a szivárogtatós sztori is pont elég lehetne ahhoz, hogy az embereket ilyen mértékű megmozdulásra késztesse, ám

egy ilyen tüntetéshullám mögött, ami még az apolitikusabb rétegeket is kivitte az utcára, több állt mint egy politikus gyűlölködő sértéseinek megtorlása. A júliusi tüntetésekben a Puerto Rico-iak évek, sőt, évtizedek alatt felgyülemlett frusztrációja tükröződött.

De mi áll a frusztráció mögött?

A szigetországot két évvel ezelőtt, 2017-ben keményen letarolta a María nevű hurrikán – majdnem bedöntve az amúgy is ingatag lábakon álló gazdaságot. A katasztrófa rengeteg emberéletet is követelt – hogy mennyit, arról inkább csak találgatások vannak, mindenesetre a kormány által bevallott 64 áldozathoz képest biztos, hogy sokkal többet, inkább ezres nagyságrendben. Az otthonok több mint 90 százaléka megrongálódott, sok helyen hónapokig áram nélkül maradtak az emberek; az ország összesítve mintegy 95 milliárd dollárnyi kárt szenvedett.

A helyzet rendezéséhez viszont nem kaptak túl sok segítséget, pedig Puerto Rico az Egyesült Államok egyik társult állama: ez azt jelenti, hogy bár jogilag független, és saját, szervezett közigazgatással rendelkezik, állampolgárai amerikai állampolgároknak minősülnek, az elnökük pedig az Amerikai Egyesült Államok mindenkori elnöke.

Ennek ellenére az amerikai kormány sokkal gyorsabban és több támogatást nyújtott az olyan, saját területén lévő államoknak, mint Florida és Texas, ahol ugyanabban az évben hasonló pusztítást végzett az Irma és a Harvey hurrikán. A kiszivárgott csetüzenetek között olyan is volt, amelyben Rosselló viccet csinál az egész nemzetet megrázó tragédiából.

Puerto Rico hatalmas, nagyjából 70 milliárdos államadóssága is megszenvedte a katasztrófát, miközben a lakosság 40 százaléka mélyszegénységben él .

A RickyLeaks

A médiában ezen a néven híresült el a botrányszivárogtatás, amelynek előzményeként július 10-én korrupció vádjával letartóztatták Puerto Rico korábbi, oktatásért felelős államtitkárát és egészségügyi biztosításokért felelős igazgatóját. Több rövidebb részlet nyilvánosságra kerülése után július 13-án publikálta az Oknyomozó Újságíró Központ (CPI) azt a majdnem kilencszáz oldalnyira rúgó beszélgetésfolyamot, amely több korrupciós gyanút is igazolt. Íme, néhány a CNN által  lefordított üzenetek közül:

  • „Az embereinknek elő kellene állnia, hogy megvédjék Tomot, és megverjék azt a kurvát”, írja Rosselló a Puerto Rico-i születésű Melissa Mark-Viviretioról, aki jelenleg a New Yorki-i városi tanácsnál dolgozik (vélhetően azért, mert Mark-Viviretio nyilvánosan kritizálta Rosselló egyik kollégáját, Tom Perezt).
  • San Juan polgármestere, Carmen Yulín Cruz többször kritizálta már az ország pénzügyeiért felelős Christian Sobrino Vegát. Egy üzenetben Vega azt írja róla: szinte „csorog a nyála”, hogy lelőhesse, mire Rosselló csak annyit válaszol: „nagy szívességet tennél nekem ezzel.”
  • Egy másik üzenetben, amelyet szintén Rossellónak címzett, Vega homofób megjegyzéseket tesz Ricky Martinra, aki szintén a szigetország szülötte: „Ricky akkora hímsoviniszta, hogy csak azért szexel férfiakkal, mert a nők nem elég jók neki. Színtiszta patriarchátus.”
  • Rosselló a Puerto Rico Pénzügyi Tanácsának pedig csak annyit üzent: „Baszódjatok meg”, mindezt néhány emojival kísérve.
  • Amikor Vega megkérdezte Rossellót, hogy mekkora a büdzsé a törvényszéki patológusok alkalmazására, a kormányzó egy viccel válaszolt: „Ha már témánál vagyunk – nincsen pár tetemünk, amit meg kellene etetnünk a varjakkal?” jegyezte meg, a María hurrikán áldozataira utalva.

A csetüzenetek küldői közül többen is lemondtak még a kiszivárgás napján, köztük Christian Sobrino Vega is.

„Ricky, renuncia!”

„Szeretnék bocsánatot kérni a kifejezésekért, amiket egy privát csetüzenetben használtam. Igaz, hogy Puerto Rico kormányzója vagyok – de ember is, hibákkal és erényekkel” – Rosselló első bocsánatkérése így hangzott.  A tömeg július 14-én kivonult az utcára.

„Ricky, renuncia!”, vagyis „Ricky, mondj le!” – skandálták: az államadósság, az alacsony életszínvonal és a hurrikán okozta pusztítás után a szigetország lakosságának még azzal is szembe kellett néznie, hogy az őket irányító politikai elit nem csak korrupt, hanem teljesen semmibe is veszi őket.

A tüntetések Rosselló rezidenciája előtt kezdődtek; másnap már könnygázzal támadtak a rendőrök a tiltakozókra. Rosselló a harmadik napon tartott egy sajtótájékoztatót, ahol ugyan megint bocsánatot kért, de azt is közölte: nem fog lemondani. „Folytatom a munkálkodást Puerto Rico lakosaiért” – mondta.

Július 17-én olyan, Puerto Rico-i zenész sztárok csatlakoztak a tüntetőkhöz, mint Ricky Martin, valamint Bad Bunny, aki az európai turnéját szakította meg emiatt. Utóbbi egy szép, „Afilando los Cuchillos”, azaz Élezzük a késeket című, ebből az alkalomból készült dal írásában is közreműködött.


Július 18-án Rosselló egy tweetben elismerte, hogy a lakosságnak joga van tüntetni, de a megbocsájtásukat kéri. Másnap Carlos Méndez, Puerto Rico képviselőházának elnöke egy különbizottságot állított fel, amely azt vizsgálta, a kiszivárgott csetüzenetek alapján Rosselló elkövethetett-e olyan bűnöket, amik miatt jogilag felelősségre vonható. Július 21-én Rosselló bejelentette, hogy a 2020-as választásokon már nem fog indulni, valamint lemondott pártja, az Új Progresszív Párt vezetéséről is.

„A lakosság egy nagy része boldogtalan, ezt elismerem… Hallak titeket, szeretem ezt a szigetet és a lakóit. A mai nap az a feladatom, hogy másfelé irányítsam az erőmet, alternatívákat keressek, hogy Isten segítségével haladhassunk előre.”

De ez a Canossa-járás sem volt már elég: másnap, július 22-én San Juanban, az ország fővárosában több százezer ember gyűlt össze, hogy lezárjanak egy fontos autóutat, majd a kormányzói rezidenciánál követeljék Rosselló lemondását. A politikus végül július 24-én dobta be a törölközőt, egy videóban mondott le, de utódját is megnevezte.

Öt nap, három kormányzó

Az utódként kijelölt Pedro Pierluisit ugyan megszavazta a törvényhozás alsó háza, de a szenátus nem. Majd kinevezését – mint várható volt – megtámadták:a szintén kormányzói pozícióra pályázó Thomas Rivera Schatz által benyújtott keresetnek helyt adott a legfelsőbb bíróság.

Perluisi helyét Wanda Vázquez Garced, volt igazságügyi titkár vette át, ugyanis az alkotmány előírásai szerint automatikusan ő következik a sorban. Az augusztus hetedikén beiktatott Vázquez több interjúban is kijelentette: nem vágyott erre a pozícióra, mindössze kötelességét teljesíti. Tervei szerint a jövő évi, 2020-as választásokig maradna hivatalban.

Vázquez beiktatását nem mindenki fogadta kitörő örömmel. A jelenlegi kormányzó korábban ügyvédként dolgozott, főképp családon belüli és szexuális erőszak ügyeivel foglalkozva, valamint a szigetország nőjogi hivatalában tevékenykedett.

Viszont Vázquez sem rendelkezik makulátlan múlttal: ha a saját pártjának, az Új Progresszív Pártnak tagjait érintő eljárásokról volt szó, nem igazán siettette a kivizsgálásukat, valamint egy, a lányát és vejét érintő perbe is beleszólt.

Mielőtt megérkeztek a hírek, hogy Perluisit (nem túl legitimen) kinevezték Puerto Rico kormányzójának, a hivatalos követési rendet ismerők (tehát akik tudták, hogy a kormányzót az igazságügyi titkár követi automatikusan), máris elkezdték tweetelni, hogy „Wanda, mondj le!”.

Hiába űztek tehát el egy szexista, homofób és korrupt kabinetet irányító politikust, nem biztos, hogy az ugyanezzel a kormánnyal közeli kapcsolatot ápoló Vázquezzel a szigetország lakói jól jártak – de ez a következő egy év fogja eldönteni. A 2020-as választások pedig hátha elhozzák azt vezetőt Puerto Rico lakóinak, akire igazán vágynak.

Kiemelt kép: Twitter