Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tuvalu miniszterelnöke beolvasott ausztrál kollégájának kormánya önzősége miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy az várható volt, a Tuvalun tartott Csendes-Óceáni Szigetek Fórumán a klímaváltozás, és annak a régióra gyakorolt hatása volt a fő téma, és a várakozásoknak megfelelően komoly nézeteltérések kerültek a felszínre Ausztrália és a Csendes-óceáni szigetek között.

Miközben a szigetek a túlélésükért küzdenek, Ausztrália kibocsátása folyamatosan nő, és gazdaságukat új szénbányák megnyitásával élénkíti.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnököt többen vádolták „tiszteletlenséggel” kollégáival szemben a maratoni, 12 órás megbeszélés alatt, a helyzet egész odáig fajult, hogy a fidzsi miniszterelnök szerint Ausztrália viselkedése Kína karjaiba lökheti a Csendes-óceáni országokat (nem mintha nem Kína lenne a világ legnagyobb szénfogyasztója).

Ahogy arról mi is beszámoltunk korábban, a találkozót épp azért tették Tuvalu fővárosába, Funafutiba, mert az országot súlyosan veszélyezteti a klímaváltozás, tekintve hogy legmagasabb pontja alig néhány méterrel van a tengerszint felett.

A klímaváltozás hatására emelkedő tengerszint miatt a sziget egyre nagyobb részét árasztja el az óceán, miközben az egyre gyakoribb időjárási anomáliák, a velük járó viharok is veszélyesebbek mint korábban, ahogy a sziget vízforrásai is egyre inkább keverednek a sós tengervízzel, így mind az ivóvízellátás, mind a haszonnövények öntözése nehézségekbe ütközik.

A találkozó megszervezése komoly erőfeszítéseket igényelt a sziget 11.000 fős lakosságától a résztvevők szállását, étkeztetését is a helyiek oldották meg, a bútorokat, infrastruktúrát és a tradicionális tuvalui ételeket is a helyi lakosok szolgáltatták, emellett bemutatták a sziget hagyományait is.

Ahogy Enele Sopoaga miniszterelnök elmondta, többek között azért, hogy a találkozón résztvevő vezetők lássák, mi fog hamarosan örökké elveszni.

„Elvárom Ausztráliától, hogy mindent tegyen meg a szénről való minél gyorsabb átállásért olyan energiaforrásra, mely nem járul hozzá a klímaváltozáshoz”

– mondta Frank Bainimarama, fidzsi miniszterelnök, hozzátéve, a szén létükben fenyegeti a Csendes-óceáni országokat.

Miután Morrison bejelentett egy 500 millió dolláros klímaalkalmazkodási segélyprogramot, Sopoaga elmondta,

„nem számít mennyi pénzt rak az asztalra, ez nem ad önnek felhatalmazást, hogy ne tegye a helyes dolgot, mely a kibocsátásuk csökkentése, beleértve az új szénbányáik nem megnyitását.”

Miközben a kis országok egyetértettek a klímaváltozás elleni harc és a szénhasználat beszüntetésének fontosságában, az ausztrál kormány ellenállása miatt a fórum végén elfogadott egyezményből gyakorlatilag kihúzták a témát, és a „szén” kifejezés is csupán egyszer szerepel a szövegben.

Sopoaga ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott Morrisonnak, hogy

„ön a gazdaságát, én a népemet szeretném megmenteni”.

Egyébként Scott Morrison volt az az ausztrál parlamentben, aki egy darab szenet vitt magával az ülésre, bőszen magyarázva, hogy az nem bánt senkit.

via Guardian