Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tuvalun gyerekek szembesítik a régiós vezetőket a klímaváltozás veszélyeivel

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Csendes-Óceáni Szigetek Fórumának házigazdája ezúttal Tuvalu, egy apró szigetcsoport a Csendes-Óceánban, melyet Fidzsihez hasonlóan igen súlyosan érint a klímaváltozás, valamint az ahhoz köthető változások, mint az emelkedő tengerszint, az egyre súlyosabb viharok és egyéb időjárási anomáliák.

Az érkező vezetőket helyi gyerekek egy performanszszal köszöntötték, melynek keretében egy sziget-makett körül kialakított medencébe ültek, ezzel is felhívva a figyelmet a problémára, és ez látható a fenti fotón is.

A medencét a repülőtéren állították fel, ahova a vezetők megérkeztek a főváros, Funafuti nemzetközi repülőterére, jellemzően katonai és állami repülőgépekkel, mivel a sziget legfontosabb rendszeres összeköttetése a világ többi részével a heti háromszor, a Fidzsi-szigetekről közlekedő repülőjárat.

A performansz lényege, hogy a négy szigetből és öt korallzátonyból álló ország legmagasabb pontja is alig emelkedik öt méterrel a tengerszint fölé, így nagyjából tízezres lakosságának élőhelyét komolyan fenyegeti a tengerszint emelkedése, ezért az ország vezetése 2001-ben menedékjogot kért Új-Zélandtól, az egész nép számára.

A fórum témája ezúttal is, ahogy már sok éve a klímaváltozás, ezért tartják az ENSZ szerint a klímaváltozás veszélyeinek leginkább kitett országban, mely még az évszázad során lakhatatlanná fog válni, mivel egyre gyakrabban és egyre nagyobb mértékben fogja elárasztani az óceán.

A találkozó hatszáz résztvevője számára ideiglenes szállásokat állítanak fel a repülőtér kifutópályájának a szélén – melyet egyébként használnak sportrendezvényekre, ruhaszárításra, valamint időnként arra is, hogy aludjanak rajta a helybéliek.

„Tuvalu készen áll erre a mamutnyi feladatra – nem lesz minden tökéletes, de minden el lesz végezve, a sziget népének melegségével és nagylelkűségével. Bátor tett Tuvalutól, hogy ennek a találkozónak a házigazdája”

– mondta Dame Meg Taylor, a PIF főtitkára szombaton Funafutiban.

Enele Sopoaga, az ország miniszterelnöke pedig elmondta,

„Tuvalu népe nagyon, nagyon erős, és nagyon határozottan meg akarják védeni és meg akarják menteni az életmódjukat és az erőforrásaikat. Ezért egy lehetőségként tekintenek erre a fórumra, hogy megmutassák az ellenállókészségüket.”

Sopoaga Scott Morrison ausztrál miniszterelnök látogatásával kapcsolatban kifejtette, eddig viszonylag jó volt a viszonyuk, azonban aggodalomra ad okot, hogy az ország nem veszi komolyan a klímaváltozás elleni küzdelmet, és rosszabbra fordulhat ez a viszony, amennyiben népe jövőjét nem veszi komolyan.

„Remélem meg tudjuk értetni, hogy Tuvalu és a kis szigetországok népe már eleve elmerült, már most megy a víz alá. Ha barátunk, Ausztrália nem veszi figyelembe helyzetünket, nem mutat semmi tiszteletet, az más helyzet, ezzel a gondolkodással nem tudunk partnerek lenni. Határozottan remélem hogy nem kerülünk abba a helyzetbe, hogy nem tudunk partnerségről beszélni, attól függetlenül, hogy [az ausztrál kormány] Step-Up, vagy [az Új-Zélandi kormány] Reset programjáról van szó, miközben tovább pumpáljátok a népemet gyilkoló, és a népemet vízbe fojtó szénszennyezéseteket a légkörbe.

A Step-Up és a Reset az említett kormányok programjai, melyekkel a Csendes-Óceáni szigetvilág problémáira próbálnak megoldásokat kínálni, többek között a klímaváltozásból fakadó veszélyekre.

A környék két nagyhatalmát, Ausztráliát és Új-Zélandot rendszeresen érik kritikák, mivel saját gazdasági érdekeiket a térség szigetvilágának túlélési esélyei elé helyezik, miközben a klímaváltozás negatív hatásai épp a kis szigeteket sokkal súlyosabban érintik.

Nemcsak az emelkedő tengerszinttel kell megküzdenie a brit gyarmati jármot 1974-ben lerázott országnak: épp dengue-járvány tombol, nincs megfelelő ivóvíz-ellátása, valamint az ENSZ szerint fejletlen ország. Gazdasága leginkább önellátó kisgazdaságokból áll, exportja, melynek legfontosabb termékei a kókuszdió és a feljavított Új-Zélandi sör éppúgy elhanyagolható, mint ipara, mely leginkább házi kisiparból, valamint a motorokat hajtó kókuszolajat előállító finomítókból áll. Az élelmezésben fontos szerepet kap a halászat, valamint a házi állattartás is.

via Guardian