Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak egy újabb nap a Hír TV-n: Angelina Jolie „kitalálta” a mellrákra való hajlamát

Olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy érdekes irányt vett a Hír TV Címlap című beszélgetős műsorának egyik blokkja, amikor is Angelina Jolie 2013-ban történt emlőeltávolító műtétjéről esett szó.

A beszélgetés témája alapvetően az volt, hogy milyen „divat lett abból” – főleg Nyugat-Európában -, hogy nők klímavédelmi megfontolásból nem vállalnak (több) gyermeket (ennek egyik nagyköveteként Meghan brit hercegnét említve), a zöldek pedig a még meg nem született gyerekekre fogják a klímaváltozást. (A szüléssztrájk egyébként mostanság láthatóan nagy mumusa a kormánymédiának.)

Ennek kapcsán pedig az egyik meghívott vendég, Jobbágyi Zsófia, a Magyar Hírlap szerkesztője a következőkre asszociált (10:52-től látható az idézett rész):

„Ez engem arra emlékeztet, amikor Angelina Jolie három gyermek szülése után kitalálta, hogy nála találtak valamilyen hajlamot a méhnyakrákra és a mellrákra”, és ezért kivetette a petefészkét, és a melleit leoperáltatta.

Jobbágyi szerint ezzel egy olyan óriási hullám indult el, ami miatt rengeteg nő kezdett el masztektómiát végeztetni, miután kimutatták náluk ezt a bizonyos hajlamot. A lapszerkesztő szerint ez úgy állítható párhuzamba a gyermekvállalás és a klímaváltozás kérdésével, hogy „valaki kitalál valamilyen ormótlan hülyeséget […] és ezt mindenki átveszi.”

Mint ismert, az amerikai színésznőnél a BRCA-gének mutációját mutatták ki genetikai vizsgálattal. Magáról a preventív emlőeltávolítás szükségességégről és hasznosságáról valóban megoszlanak az orvosi szakvélemények, ugyanakkor Jolie esete révén került be a köztudatba az, hogy ennek a génnek az öröklött mutációi nagyban növelik a mellrák és a petefészekrák kockázatát (A BRCA-géneket Jolie-géneknek is nevezik azóta).

Jolie édesanyja, nagyanyja és nagynénje is rákban halt meg.  Miután 2013-ban közölte a nyilvánossággal, hogy a rák kockázatának minimalizálása érdekében eltávolíttatja melleit – ezzel felhívva a figyelmet a BRCA-gének okozta rizikóra -, egyre több nő kezdett el genetikai szűrésre járni, és azok, akiknél kimutatták ezt a fajta genetikai hajlamot, egyre többen a preventív emlőeltávolítás mellett döntöttek, ám Magyarországon még így is ritkának számít a beavatkozás.