Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Baranyi Krisztina mutatja az ellenzék jövőjét?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Baranyi Krisztina ferencvárosi előválasztási győzelme három dolgot is megmutat: milyen lehetőséget hagyott ki, milyen veszélyekkel néz szembe, és milyen lehetőségei lesznek az ellenzéknek a jövőben.

Baranyi Krisztina 72 százalékos, elsöprő sikert aratott az ellenzéki előválasztáson úgy, hogy a korrupcióellenes helyi politikust csupán az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt és Puzsér Róbert támogatta, ennek a három erőnek pedig jóindulattal se lehet 15 százaléknál nagyobb támogatottsága a kerületben, míg a túloldalon az MSZP, a DK és a Momentum állt, akik ennél biztosan jóval több szavazót tudnak maguk mögött. Az eredmény mégsem eszerint alakult.

Az ellenzéki pártok szavazói nem követték pártjuk döntését, hanem azt a jelöltet választották, aki szerintük a győzelemre és a polgármesterségre a legalkalmasabb.

Ez pedig feladja a kérdést, biztosan jó volt az a mechanizmus, amely szerint az ellenzéki pártok kiválasztották a jelöltjeiket? Mert bár Baranyi Krisztina az éles választást még nem nyerte meg, de már ez a nagy győzelem is figyelemreméltó, és biztosan nagyobb esélyt látok most arra, hogy októberben nyer, mint hogy vereséget szenved. Hiszen Ferencváros jelenlegi polgármesterének renoméja, mondjuk úgy, meggyengült, miközben Baranyi Krisztinát már nem kell felépíteni a kilencedik kerületben, amely eleve az egyik legerősebb kerület az ellenzék szempontjából.

Volt ugyanis egy felvetés, amit többen is javasoltak tavaly, az országgyűlési választások után: hogy ne csak a főpolgármesterjelölti posztért versengjenek az ellenzéki szereplők, hanem minden kerületben legyen előválasztás a polgármesteri pozícióra kiírva. Ehelyett viszont füstös szobákban lettek lezsírozva a jelöltek, több helyen elég furcsa eredménnyel. Közülük volt egy Jancsó Andrea is, akiről legalább annyi elmondható, hogy helyi politikus. A 9. kerületben ma a pártalkuk jelöltjét verték meg.

Vajon hány helyen van még rátermettebb politikus helyben, akinek győzelmi esélyét egy pártalku írta felül?

Jó kérdés, amire persze választ már nem kaphatunk, de azt kimondhatjuk: legalább egy ilyen hely volt, és ezen a helyen félthetően a saját szavazóik verték meg a pártokat ezen az előválasztáson, felülbírálva rossz döntésüket.

De a másik oldalról nézve az is ijesztő, hogy mennyire sikerült a pártoknak saját szavazóikat megmozgatniuk.

Mert bár az 5 százalék magas részvételi arány – főleg, hogy mindössze három hétköznapi napon lehetett szavazni -, de az, hogy a 3 nagyobb ellenzéki párt közös jelöltje 600 szavazatot kapott összesen, nem azt mutatja, hogy annyira sikeresen mozgósítottak erre az előválasztásra.

Márpedig alig 70 nap van a választásokig, és az ellenzéki siker ezen a mozgósításon fog múlni. Persze lehetséges magyarázat az is, hogy még az ellenzéki pártok által mozgósított emberek is Baranyi Krisztinára szavaztak, de ez nem megnyugtató a pártok számára.

Bár még nem tudjuk, hogy a két előválasztás győztese, Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely milyen eredményt ér el ősszel, azért a mostani nyár megmutatta, az előválasztás előugraszt jó jelölteket a kalapból, megmozgatja az ellenzéki szavazókat, és jó forma a jelöltek kiválasztására. Ha pedig ősszel is úgy tűnik, hogy bevált, lehetne a jövőben is alkalmazni, például a 2022-es ellenzéki jelöltek kiválasztására, hátha sokkal több helyen tud majd rátermett jelölteket indítani az ellenzék.

Címlapkép: Baranyi Krisztina / Mérce