Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

MSZP-közeli blogon ír arról Hunvald György, hogy megfenyegette őt Gyurcsány Ferenc

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hunvald György az MSZP-közeli Balramagyar blogon tett közzé egy vallomást arról, hogy az ellenzéki összefogás egy másik pártja megfenyegette, háború lesz, ha elindul a VII. kerületben. Hunvald nem nevezi meg a szervezetet és az őt megfenyegető személyt, de a bejegyzésből egyértelmű, hogy Gyurcsány Ferencről van szó.

A jogerősen elítélt Hunvald György független jelöltként indul a VII. kerületi önkormányzati választáson. A volt MSZP-s polgármester most egy blogbejegyzésben próbálta elmondani, hogy miért a kerület és az ellenzék érdeke, hogy egy olyan ember politizálhasson ott, akinek a neve összeforrt a korrupcióval.

Hunvald ezt egy történelmi kitekintővel próbálja igazolni, amely szerint a 2018-as választások előtt az MSZP, amelynek alapszervezetét ő vezette, és a DK megállapodott abban helyben, hogy az egyéni választókerület későbbi DK-s nyertese, Oláh Lajos támogatásáért cserébe, az MSZP indíthat majd polgármester-jelöltet idén ősszel.

Hunvald szerint az MSZP jelöltje meg is volt, saját maga lett volna az induló, és ezt állítólag 5000 kerületi lakos az aláírásával is támogatta, de az ellenzéki egyeztetések során a körzet mégis a DK terepe lett.

2018 decemberében az MSZP helyi szervezete megválasztott polgármesterjelöltnek, és ezzel a döntéssel az MSZP Budapesti Párttanácsa egyetértett. Ezután pártom vezetői megkértek, igazoljam, hogy van lakossági támogatásom, tehát gyűjtsek aláírásokat azért, hogy előválasztást tarthassunk a VII. kerületben. Ezért kezdtem idén januárban jelöléseket gyűjteni a kerület választóitól. Az akció várakozáson felül sikerült, és május elején, az ötezredik aláírás után hagytam abba.

Márciusban felhívott az egyik ellenzéki párt vezetője azzal, hogy az ő pártja akar polgár- mesterjelöltet állítani a VII. kerületben, és más megoldást elfogadni nem tud. Számára ez a legfontosabb kérdés, és ha nem vagyok hajlandó az akaratának behódolni, akkor személyesen vele fogok szembe kerülni. „Háború lesz” — mondta. Hiába idéztem fel írásos megállapodásunkat arról, hogy ebben a kerületben az MSZP jelöl, azt válaszolta, ez őt nem érdekli.

Mivel a kerületben a DK indít polgármester-jelöltet Niedermüller Péter személyében, minden bizonnyal a fenyegetőző személy maga Gyurcsány Ferenc lehetett. Az persze kérdéses, hogy az MSZP budapesti párttanácsa miért támogatott egy jogerősen elítélt politikust bármilyen politikai posztra, de az érthető, ha a többi ellenzéki pártnak attól még ez az ötlet nem tetszik.

Végül Hunvald azzal zárja az MSZP-közeli blogon megjelent bejegyzést, hogy magát a Fidesz-média meghurcolt áldozatának állítja be. Mint írja: „nem hiszem, hogy van még valaki Magyarországon, akit annyira meghurcolt és jelenleg is támad a Fidesz ügyészsége, mint engem”.

A helyzet azért is érdekes, mert múlt héten Molnár Zsolt azt nyilatkozta az ATV Egyenes Beszédben, hogy ő Hunvald polgármester-jelöltségét nem támogatja, de reménykedik, hogy „ésszerű” kompromisszum születik, és Hunvaldot támogatják majd abban az ellenzéki pártok, hogy egyéni képviselőnek indulhasson függetlenként. Molnár abban is reménykedett, hogy majd leszólnak a többi pártban felülről, és jobb belátásra térítik a pártok helyi szervezeteit az ügyben.

Mivel pedig most egy MSZP-közeli blogon jelent meg Hunvald bejegyzése, felmerül a kérdés, hogy az egyébként egységesen nem kezelhető MSZP különböző részei mit képviselnek a Hunvald-ügyben, és kit támogatnak a párt jelöltjeként.

Mint azt mi is megírtuk pár napja, elég rossz üzenet lenne az ellenzéki pártok részéről, ha egy politikusi működése alatt elítélt ember bármilyen választott tisztségre támogatnának:

Mert ugye van itt egy kormány, amely tele van korrupcióval, olyan ügyekkel, amelyekben az ügyészség Hunvald György ügyfeleivel szemben nem járt el. De miközben mindenki – a választók nagyon nagy százaléka – ismeri ezeket az ügyeket, a Fidesz sorra nyeri a választásokat. Akkor most tényleg az lenne az állítás, hogy a korrupciós bűnt a népakarat felülírja? Mert akkor Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor csak koccint egyet Tiborcz Istvánnal.

Vagy nem lehet, hogy egyszerűen nem kéne semmilyen módon támogatnia az ellenzéki pártoknak olyan embert, aki polgármestersége idején végrehajtott manőverei miatt el lett ítélve? Itt nem egy bolti lopás a vád. Persze a bűnösöknek is jár még egy esély, de Hunvald György is biztos tud más szakmát választani magának. Kéne.