Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Volt kórházigazgatóval és egy nagy visszatérővel hódítaná vissza az ellenzék Újbudát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Olyan országosan is ismert arcokkal vág neki az ellenzéki együttműködés az önkormányzati választásnak a XI. kerületben, mint a párbeszédes Barabás Richárd vagy a momentumos Orosz Anna. A főváros lélekszámot tekintve legnagyobb kerületében pénteken délután a Móricz Zsigmond körtéren mutatták be a 17 ellenzék képviselőjelöltet Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt vezetésével.

Az már eddig is tudható volt, hogy az ellenzéki polgármesterjelölt a DK-s dr. László Imre országgyűlési képviselő  lesz, aki korábban a Honvédkórház és a Szent Imre kórház igazgatói posztját is betöltötte.

A jelöltbemutató sajtótájékoztatón László Imre elmondta, örömmel mond le parlamenti mandátumáról, hogy a kerület polgármestere legyen. Azt is hozzátette, komoly „edzői utasításokat” kapott az MSZP-s Molnár Gyulától, Újbuda előző polgármesterétől (aki az MSZP előző elnöke is volt), aki szintén tiszteletét tette a sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatón elhangzott a 17 ellenzéki képviselőjelölt neve:

  1. Barabás Richárd (Párbeszéd)
  2. Németh Gyöngyvér (Momentum)
  3. Tóth Márton (MSZP)
  4. Kreitler-Sas Máté (LMP)
  5. Orosz Anna (Momentum)
  6. Daám Alexandra (Momentum)
  7. Dr. Bács Márton (DK)
  8. Budai Miklós (MSZP)
  9. Varga Gergő (DK)
  10. Rádi Károly (DK)
  11. Görög András (MSZP)
  12. Erhardt Attila (Momentum)
  13. Rába Szilvia (Jobbik)
  14. Bedő Dávid (Momentum)
  15. Fülöp Levente (MSZP)
  16. Bakai-Nagy Zita (DK)
  17. Keller Zsolt (MSZP)

Közülük a politikába nemrég visszatért Orosz Anna, a Momentum korábbi elnökségi tagja is felszólalt röviden. A Lágymányos képviseletéért induló politikus elmondta, azért tért vissza a politikába, mert senkinek sem jó az „az uszító politika, amit ránk lőcsöl” a Fidesz”, példaként pedig a Pesti Srácok kerekesszékesekkel példálózó cikkét említette. A másik oka a visszatérésének az, hogy, hisz abban hogy mérföldkő lesz az ellenzék munkájában az önkormányzati választás, és „október 14-én úgy kelhetünk fel, hogy van remény egy jobb ország építésére” -tette hozzá.

A sajtótájékoztatón részt vett Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke is, aki elmondta: a képviselőjelöltek – bár sokféle párthoz tartoznak – mind szeretnének élhetőbb, zöldebb, emberibb léptékű kerületet építeni.

A jelöltbemutatón ott volt Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje is, aki elmondta, László Imrére nemcsak polgármesterként, hanem egészségügyi szakemberként is számít október 13-a után. A képviselőjelöltekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: „különböző generációkból, világnézetű emberekből áll, de közös bennük az, hogy a kerület polgárait és nem hatalmi érdekek akarnak szolgálni”.

Karácsony szerint október 13-a után az a változás jön el, amelyet a budapestiek akarnak, miután a kerület az elmúlt években azzal került be a híradásokba, hogy hogyan szolgálta ki Garancsi István érdekeit.

A kerületet jelenleg az öt évvel ezelőtti választás eredményeként a fideszes Dr. Hoffmann Tamás vezeti, aki akkor mindössze 5 százalékot vert az MSZP-s Molnár Gyulára úgy, hogy az LMP és a Jobbik is indított polgármesterjelöltet. Jelenleg a 24 fős újbudai képviselő-testületben 15 fideszes ül.