Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A parlamenti locsolók meghekkelésével vádolja a bolgár főügyész az oknyomozókat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Átlátszó adott hírt róla kedden, hogy a bolgár főügyészség, miközben az ország történetének legnagyobb adatvédelmi botránya zajlik, rászállt egy ottani oknyomozó portálra, a Bivolra, és annak vezetője ellen európai nyomozási végzést adott ki.

Bulgáriában július közepén ismeretlenek feltörték az adóhivatal honlapját, és onnan a teljes felnőtt lakosság adatait (keresetét, lakcímét, nevét) ellopták és feltöltötték az internetre. Az üggyel kapcsolatban először Oroszországra gyanakodtak a bolgár hatóságok, majd néhány napig egy 20 éves programozót tartottak bent és hallgattak ki. Jelenleg vizsgálat egy kiberbiztonsági cég (TAD) és a Bivol ellen zajlik.

Atanasz Csobanovot, a Bivol főszerkeszője elleni végzés lényege, hogy a jelenleg Franciaországban tartózkodó oknyomozó újságírót ki lehessen adni Bulgáriának, hogy kihallgathassák a hekkeléssel kapcsolatban, mivel állítólag felfedezte egy titkos csetbeszélgetést, ami Csobanov és „kiberterroristák” között zajlott, és többek között arról is szólt, hogy .

a TAD munkatársai a bolgár parlament épületének öntözőrendszerének szerverét feltörték, hogy hivatalos látogatások alatt elindíthassák a locsolókat, hogy ezzel Bulgária teljes politikai rendszerét destabilizálják, és tönkretegyék az államot. Ezt Evgenyija Sztankova bolgár ügyész közölte a sajtóval.

Atanasz Csobanov azt nyilatkozta a sajtónak, hogy ő semmit sem tud se az állítólagos hekkelésről, se az állítólagos titkos csetbeszélgetésről, de együttműködik a francia rendőrséggel az ügyben, Bulgáriába viszont nem óhajt visszatérni.

További vizsgálódás tárgyát képezi, hogy a főügyész szerint a Bivol munkatársai adatokat loptak el magas beosztású bolgár politikusokról, illetve egy bizonyos szerencsejátékról, mely adatokat a nemzetközi sajtónak továbbították, és ez is részét képezi szerintük a bolgár politikai helyzet destabilizálására való törekvésnek.

A Bivol amúgy a magyar Átlátszó oknyomozó portál partnere, és az utóbbi években több magas rangú bolgár politikus (köztük két miniszter) bukásához járult hozzá, miután többek között EU-s pénzekkel való visszaéléseket lepleztek le.

(Átlátszó)
Címlapkép: Fotó: Facebook