Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyárfás Tamás lemondott volna nemzetközi tisztségeiről, de se a FINA, se a LEN nem fogadta el

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gyárfás Tamás felajánlotta lemondását a Nemzeti Úszószövetségnél (FINA) és az Európai Úszó Ligánál (LEN) lévő tisztségeiről is, miután az ügyészség gyilkosságra való felbujtással vádolta meg – értesült a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, hogy egyik szervezet sem fogadta el a lemondást, Cornel Marculescu, a FINA igazgatója és Paolo Barelli, a LEN elnöke is hangsúlyozta, hogy amíg nincs az ügyben bírósági döntés, Gyárfás maradhat – döntésüket pedig az ártatlanság vélelmével indokolták.

Gyárfás Tamás a Magyar Nemzet kérdésére közölte, hogy a vádemelés napján mindkét szervezet vezetője kereste telefonon, hogy támogatásukról biztosítsák.

Arra a kérdésre, nem vet-e rossz fényt hazánkra, ha olyan személy képviseli nemzetközi tárgyalásokon, akit gyilkosságra való felbujtással vádolnak, Gyárfás kijelentette, hogy ártatlannak tartja magát, „és biztos abban, hogy a bírósági eljárás az ő igazát támasztja majd alá.”

Emlékeztetett arra is, hogy 1996. október 11-én a bíróság Fenyő Jánossal szembeni vitájában a javára döntött, ennek okán pedig „végképp nem állt érdekében” 14 hónappal később bármilyen módon fellépni Fenyő ellen.

Gyárfás Tamás ellen a múlt héten emelt vádat a Fővárosi Főügyészség előre kitervelten elkövetett emberölésre való felbujtásért.

Az ügyészségi vádiratba foglaltak szerint mind Gyárfás, mind pedig az áldozat Fenyő János, a kilencvenes évek meghatározó médiavállalkozói voltak Magyarországon, a kilencvenes évek közepétől pedig „üzleti vitába” keveredtek.

Ennek nyomán 1997-ben a vádlott elhatározta, pontot tesz a vetélkedés végére, és „egy éjszakai életből közismert személyt”  bízott meg Fenyő meggyilkolásának megszervezésével. A megbízott ezért 12 millió forintot kért Gyárfástól, ebben meg is egyeztek. Gyárfás viszont végül csupán 6 millió forint előleget adott át ennek a megbízottnak, a többi pénz kifizetését később megtagadta. Ezért az végül nem vállalkozott a gyilkosságra.

Ezután Gyárfás egy másik, alvilági kapcsolatához P. Tamáshoz fordult, tőle is azt kérte, ölje meg Fenyőt. P. a megbízást elfogadta, és a végül gyilkoló és ezért el is ítélt, J. R.-t is bevonta a tervbe.

1998 februárjában R. késő délután a II. kerületi Margit utcában a pirosnál autójában ülő Fenyőt gépfegyverrel végezte ki.

A Fővárosi Főügyészség most egyértelműen felbujtóként nevezte meg a vádiratban Gyárfást, korábban már perújítási kérelemmel is élt a Fellebviteli Főügyészség felé.

Gyárfás Tamás tavaly 200 millió forint óvadék kifizetése után szabadult előzetes letartóztatásából, ezt nemrég a bíróság részére visszafizette.

Gyárfás Tamás és Fenyő viszályáról, és Gyárfás szerepéről a kilencvenes évek Magyarországán korábban, itt írtunk bővebben.

via Magyar Nemzet