Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törvényt hoznának a Microsoft-ügy kapcsán, hogy az USA elítélhesse a külföldi korrupt tiszviselőket

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Népszava számolt be róla, hogy kétpárti törvényjavaslatot nyújtottak be az amerikai kongresszus elé a hazánkat is érintő Microsoft-botrány kapcsán. A törvény lehetővé tenné, hogy korrupt külföldi tisztségviselők ellen is büntetőeljárást indíthassanak.

„Jelenleg azokat az amerikaiakat lehet bíróság elé állítani, akik a kenőpénzt kifizetik más országokban – ezzel a törvénnyel azonban ügyészeink a kenőpénzeket igénylő külföldi tisztviselőket is célba vehetik. Egy új, hatékony eszközt adunk az Igazságügyi minisztérium kezébe, hogy az egész világon fel tudja venni a harcot az embereket szegénységbe taszító, a diktátorokat hatalmon tartó kleptokráciák ellen” – nyilatkozta Tom Malinowski demokrata párti alsóházi képviselő a Népszava szerint.

Ahhoz, hogy a törvényt elfogadják, a képviselőháznak és a szenátusnak is meg kéne szavaznia. Olyan törvény egyébként több EU-s országban is van, amely lehetővé teszi, hogy külföldi állampolgárokat is elítéljenek egy adott korrupciós eset kapcsán.

„Az Egyesült Államok ellenfeleinek ügynökeiként aláássák a jogállamiságot nemzetközi szinten és saját országaikban is, a demokráciákban hatalmon lévő elitekhez és hatalmi körökhöz pedig vesztegetés és korrupció segítségével alakítanak ki csatornákat. Az amerikai ügyészek eddig pénzügyi és számítógépes csalásra, vagy a beutazásra vonatkozó törvények alapján emelhettek vádat ilyen személyek ellen. Ám ezeket a törvényeket nem a több országon átívelő kleptokrácia problémájának kezelésére alakították ki, és számos olyan kiskaput tartalmaznak, ami miatt nem alkalmasak teljes mértékben a külföldi megvesztegetések szankcionálására. Nem hagyhatjuk ügyészeinket a jogállamiság védelméhez szükséges jogi eszközök nélkül” – érvelt az új javaslat mellett Jackson Lee a törvényt jegyző másik képviselő a Népszava tudósítása szerint.

A Microsoft-ügy magyar szálairól korábban mi is több cikkben beszámoltunk. Az amerikai ügyészség és tőzsdefelügyelet vesztegetés gyanúja miatt nyomozott Magyarország kapcsán a Microsoft-ügyben. A nyomozás le is zárult idén, és a folyamat végén az amerikai cég 25 millió dollárt fizetett büntetés címén, hogy cserébe ne emeljenek vádat ellenük.

Az amerikai nyomozóhatóságok megállapítása szerint 2013 és 2015 között – több esetben is egyeztetve magyar kormánytisztségviselőkkel – a Microsoft kedvezményesen adott el licenszeket és szervíz szerződéseket magyar kormányközeli oligarchákhoz tartozó cégeknek, amelyek aztán ezt tovább értékesítették piaci áron magyar állami szerveknek. A kikerült dokumentumok szerint pedig erről tudott a magyar államigazgatás felső vezetése is. Az egyik levél szerint maga Orbán Viktor is, sőt az egyik vitatott szerződést Tiborcz István testvére írta alá NAV-vezetőként.