Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

172 járatot töröltek a londoni Heathrow reptér dolgozóinak sztrájkja miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jövő hét hétfőn és kedden összesen 172 járatot töröltek a londoni Heathrow reptéren, miután a Unite szakszervezeti szövetség visszautasította azt az ajánlatot, amelyet a munkáltató a bérhelyzet rendezésére kínált fel megoldásként.

A Unite körülbelül négyezer fős tagsága, többek közt szerelők, tűzoltók és a biztonsági személyzet tagjai péntek este szavaztak a sztrájk lehetőségéről, amelyet 88 százalékuk támogatott.

Amennyiben valóban életbe lép a sztrájk, augusztus 5-én és 6-án nagyjából 2500 munkavállaló teszi le a munkát. A szakszervezet emellett augusztus végére egy újabb 48 órás sztrájkot is kilátásba helyezett, ha addig nem születik megállapodás.

A járattörlések összesen 91 légitársaságot – köztük a British Airwayst is – érintenek, az utasoknak azt javasolják, hogy időben tájékozódjanak járataikról (ezt egyébként itt lehet megtenni).

A Unite regionális koordinátora, Wayne King úgy nyilatkozott: „A legutóbbi sztrájkról történt szavazás jól mutatja, miként növekszik a harag a reptér zökkenőmentes és biztonságos működése szempontjából nélkülözhetetlen dolgozókban. A munkaadóknak figyelembe kell venniük, mekkora a sztrájkhajlandóság, és felül kell vizsgálniuk korábbi ajánlatukat, amely sok munkavállaló számára alig kínál többet, mint az eredeti, napi 3,75 fontos bérük.”

A Heathrow vezetőségének ajánlata egyébként 7,3 százalékos béremelés volt, két és fél év alatt.

Eközben a jövő héten folytatódni fognak a korábban megkezdett tárgyalások a pilótákat tömörítő érdekvédő szervezettel, a British Airline Pilots Associationnel (Balpa) is, melynek vezetői szintén bértárgyalásokat folytatnak, és ugyancsak sztrájkot helyeztek kilátásba.

via BBC/The Guardian

Címlapkép: Wikipédia