Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Momentum szerint tiltott pártfinanszírozásból kampányolhat a Fidesz

Ez a cikk több mint 4 éves.

Oláh Gábor helyettes államtitkár minden településvezetőnek levelet küldött, melyben arról ír, a Terület- és Területfejlesztési Operatív Program keretein belül minden megye és a megyei jogú város állami finanszírozásból mutathatja be, milyen fejlesztéseket vittek véghez 2014 óta.

Az úgynevezett „eredménykommunikáció” elemei lehetnek sajtóhirdetések, nyomtatott kiadványok, rádió- és videó szpotok, tablókiállítások és óriásplakátok.

„Bízom benne, hogy kommunikációs anyagunk összeállításában – közös sikereink bemutatása céljából – számíthatunk megtisztelő együttműködésére. Szerkesszük együtt azon sajtótermékeket, melyek a 2014-2020-as fejlesztési időszak megvalósult projektjeit mutatják be, hangsúlyozva mindazon eredményeket, melyekre méltán lehetnek büszkék mind a pályázók, mind a fejlesztések előnyeit élvező állampolgárok!

Kérem, hogy a közös kommunikációnk sikerességét támogassa olyan látványos és jól bemutatható projektek kiválasztásával, melyek az Ön városában a legnagyobb népszerűségnek örvendenek.”

– üzeni a városvezetőknek a helyettes államtitkár.

Bár ezt a levelet feltehetően minden, tehát minden ellenzéki városvezető is megkapta, az önkormányzati kampánnyal könnyen összemosható „eredménykommunikáció” valószínűleg a Fidesznek fog leginkább kedvezni.

A levelet nyilvánosságra hozó Kerpel-Fronius Gábor szerint van abban szemernyi igazság, hogy mindez az ellenzéket is támogathatja, hivatalban lévő városvezetője azonban mégiscsak a Fidesznek van több.

Emellett arra is rávilágít, szerinte az eredménykommunikáció grafikai megvalósítása várhatóan nagyon fog hasonlítani az önkormányzati kampányban a Fidesz által használt grafikai megoldásokhoz, aminek köszönhetően szépen egymásra épül a kormánypárti propaganda és a Fidesz helyi kampányai.

Kerpel-Fronius szerint a Fidesz teljesen természetesnek veszi,

„hogy a hatalma megtartása érdekében szinte korlátlanul használjon föl ÁLLAMI erőforrásokat a PÁRT választási kampányainak támogatására.”

Ez igazságtalanná teszi a választást, hiszen érvek helyett erőforrásokkal nyerik meg a demokratikus vitát – véli a Momentum volt főpolgármester-jelöltje, aki ennek szeretne véget vetni, mivel a magyar demokrácia alapvető érdeke, hogy a párt- és kampányfinanszírozást jobban szabályozzák.

A Momentum úgy véli, hogy ez a kampány jó eséllyel a jelenlegi szabályozást is sérti – vagyis tiltott kampányfinanszírozás valósul meg -, ezért az Állami Számvevőszékhez fordul.

„Különösebb illúzióink persze nincsenek, hogy az ellenzéki pártok vegzálásában olyan szorgalmas ÁSZ erre mit fog reagálni – de szóvá tenni nem árt minden ilyen jelenséget. Csak azért, hogy tudjuk, hol élünk.”

– írja Kerpel-Fronius.

Címlapkép: Momentum Mozgalom / Facebook