Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vészprogramot hirdetett a Jobbik a hitelkárosultak számára

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hárompontos, a kilakoltatás előtt álló – főként devizahiteles – károsultak számára összeállított vészprogramot hirdet a Jobbik – erről Z. Kárpát Dániel, a párt szóvivője beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A program első pontja szerint azonnali kilakoltatási moratóriumot kell hirdetni, ezt pedig ki kell egészíteni a végrehajtásokra vonatkozó moratóriummal, hogy hogy senki tartozását „ne duzzaszthassák mesterségesen”. Ehhez a programponthoz kapcsolódik egy szociális lakásokat biztosító bérlakásprogram azok számára, akik lakóingatlanjuk elvesztése miatt azonnali segítségre szorulnak.

Emellett egy kártérítési alapot is létrehoznának, amelybe az átváltás utáni a nyereségből kártérítési alapot kellene létrehozni, amelybe azt a több százmilliárd forintot csatornáznák be, amelyet a jegybank profitként realizált a devizahiteles átváltáson. Hosszú távú megoldásként új elszámolási törvényre van szükség Z. Kárpát szerint, amely garantálja a felvételkori árfolyamon történő forintosítást  végső soron pedig az indokolatlanul elvont összegek visszaadását is biztosítaná a károsultaknak.

Harmadik pontként pedig bevezetnék, hogy a létfenntartáshoz szükséges jövedelmet, nyugdíjat ne lehessen tiltásokkal terhelni, jelenleg ugyanis 30–50 százalékos elvonás is sújthatja a kilakoltatottak jövedelmét, így még önfenntartásra sem marad pénzük, nemhogy albérletre.

Az elmúlt egy hétben történt két kilakoltatási ügy részleteiről számolt Z. Kárpát a sajtótájékoztatón, az egyik esetben egy idős bányász és családtagjai kerültek volna utcára Esztergomban, ahol átmeneti szállást tudott kiharcolni számukra a Jobbik jogásza. Szerdán pedig Gyálon egy család egy hónapos haladékot kapott az ingatlan elhagyására, illetve az albérleti díjat is sikerült lealkudni 150-ről 80 ezer forintra – ez utóbbi eseményről mi is tudósítottunk a Mércén.

Z. Kárpát megjegyezte: a rászorulók semmilyen segítséget nem kapnának, ha nem lennének lelkes aktivisták, civilek és újságírók, akik utánamennek ezeknek az eseteknek, és igyekeznek érdemi segítséget nyújtani.

A kilakoltatási moratórium óta több mint 1500 kilakoltatásra került sor. Misetics Bálint, az A Város Mindenkié aktivistája korábban a Mércének elmondta, hogy az elmúlt három évben összesen több, mint 10000 kilakoltatás történt, ami, ha 2-3 emberrel számolunk, átlagosan 20-30 ezer kilakoltatott embert jelent. Idén is 3-4 ezer között tippelte a kilakoltatott háztartások számát.