Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyar intenzív osztályok jelentős részén még mindig meg lehet főni nyáron

Ez a cikk több mint 4 éves.

Lesújtó körképet adott a magyar kórházak felszereltségéről a Népszava cikke. A megszerzett adatok szerint a magyar intenzív osztályok 41 százalékában és a magyar műtők 33 százalékában semmiféle hűtési lehetőség nem áll rendelkezésre a kánikula és általában a melegebb nyári napok idejére.

A Népszava mindezt a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) nemrég készült felmérése alapján idézi. Ficzere Andrea, az MKSZ elnöke a lapnak elmondta, a 108 általuk megkérdezett magyar egészségügyi intézményből 46 adott választ kérdéseikre.

Ezek alapján, a magyar kórházak 67 százalékában legalább a központi műtő el van látva klímával, 59 százalékuk esetében pedig a teljes intenzív osztályon van hűtőberendezés.

A betegszobákra vonatkozó szám már sokkal elkeserítőbb, itt a klimatizált helyiségek aránya mindössze 2 százalék, az ambuláns vizsgálók esetében ez az arány 9 százalék.

Azonban maga a hűtőberendezés megléte Ficzere szerint még nem jelenti azt, hogy minden rendben lenne. A klímák jelentős része a kórházakban elavult, rengeteg esetében lépnek fel működési hibák, és sok helyen a berendezések teljesítménye sem képes a megfelelő hőmérsékletet biztosítani.

Vannak azonban olyan intézmények is, ahol a teljes elektromos hálózat kapacitását is jelentősen meg kéne növelni ahhoz, hogy a klimatizálni lehessen a helyiségeket, ez pedig olyan jelentős ráfordítást, forrásbevonást igényelne amellyel a kórházak nem rendelkeznek.

A Kórházszövetség elnöke emlékeztetett: ha egy műtőben, de az egész kórházban is a szobahőmérséklet 30 fok fölé emelkedik, ez az elmúlt évek nyári hőhullámaiban egyáltalán nem ritka jelenség, ez óriási mértékben növeli meg a fertőzésveszélyt, ráadásul belátható módon, az orvosok életmentő munkája sem végezhető el ilyen körülmények között.

Amikor július első hetében, a Magyar Hang cikke nyomán kiderült például, hogy több fővárosi kórház is teljesen klíma nélkül maradt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter először tagadta, hogy tömegesen ilyen gondok léptek volna fel, majd azt javasolta, amelyik kórháznak ilyen gondjai vannak, az forduljon a kormányhoz az anyagi forrásokért, amelyekből a helyzet kezelhető lenne.

Ficzere Andrea azt mondta, a gyors felmérés éppen ebből a célból készült, és annak részletes kimutatásait hamarosan meg is küldik Gulyásnak, reménykedve abban, hogy az intézkedés ígéretéhez híven ezután nem marad el, és részletes költségelszámolást készít majd a kormány a helyzet azonnali kezelésére.