Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kenderesi Tamás a dél-koreai esetről: „A szexuális zaklatás vádját teljes mértékben visszautasítom”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés, 16.25:

Az ügyben megszólalt az érintett, Kenderesi Tamás is, aki a 24.hu-nak elküldött nyilatkozatában azt írta, véletlenül ért hozzá egy, az éjszakai klubban dolgozó koreai táncoslány hátsójához. Hozzátette, tudatában van, hogy helyi erkölcsi normák szerint ez egy komoly helyzet, de a szexuális zaklatás vádját erélyesen visszautasítja, ugyanakkor bízik abban, hamarosan sikerül majd az ügyet tisztázni.

Teljes egészében a következő nyilatkozatot adta a portálnak:

„Szombat éjszaka, egy szórakozóhelyen a mellékhelyiségből visszafelé haladva a táncparkett felé, hozzáértem egy ott dolgozó, koreai táncoslány fenekéhez. Meg sem álltam mögötte, egyetlen, talán meggondolatlan mozdulatot tettem, ami miatt az érintett lány komolyan megharagudott, és feljelentést tett ellenem. Megértve a helyzet komolyságát, teljes együttműködést tanúsítottam mindvégig. A rendőrségen közölték, hogy az esetről a biztonsági kamera felvétele rendelkezésükre áll, igaz, ezt nekem nem mutatták meg. Ezek alapján őszintén bízom abban, hogy igazolást nyernek a szavaim. Úgy gondolom, nem követtem el semmilyen súlyos vétséget, azt viszont meg kell értenem, hogy megsértettem bizonyos erkölcsi normákat, amely a helyi értékrend alapját képezik. A történteket sajnálom, a koreai lánytól szeretnék elnézést kérni, amennyiben valóban megbántottam, de a szexuális zaklatás vádját teljes mértékben visszautasítom.”

Korábban:

Őrizetbe vették Kenderesi Tamás magyar versenyúszót a dél-koreai Kvangdzsuban, a vides világbajnokság helyszínén vasárnap hajnalban, a New York Times szerint szexuális zaklatás ügyében hallgatták ki. A kihallgatás után Kenderesit, aki a vádakat tagadta, elengedték, ugyanakkor megtiltották, hogy a következő 10 napban elhagyja az országot.

A Times arról is írt, hogy egy helyi, éjszakai szórakozóhelyen történt incidenssel gyanúsítják, és a Reuters információi szerint a Kvangdzsu-Szebui rendőrség nyomoz az ügyben.

Egy éjszakai bár egyébként napokkal ezelőtt a közelben össze is omlott, két dél-koreai állampolgár halálát is okozva, arról viszont a hírek nem számoltak be, az incidens ezen a helyen, esetleg máshol történhetett-e.

A világverseny szervezői az esetet, mint a rendezvényhez nem kapcsolódó incidenst, nem kívánták a sajtónak kommentálni.

A 22 éves Kenderesi Tamás, aki 2016-os olimpiai bronzérme után vált országosan ismertté a múlt szerdai futamon egyébként a döntőben az utolsó helyet szerezte meg 200 méter pillangón, összesítettben pedig 8. lett.

Frissítés, 13.45:

A Magyar Úszó Szövetség rövid közleményben erősítette meg a letartóztatás tényét, teljes együttműködést ígért a koreai hatóságokkal, és hangsúlyozta az ártatlanság vélelmének elvét is, ugyanakkor kilátásba helyezte, ha a vádak bebizonyosodnak, akár fegyelmi eljárás is várhat a részükről Kenderesire:

„A Magyar Úszó Szövetség a koreai magyar nagykövetség munkatársaival együttműködve mindent elkövet annak érdekében, hogy kétséget kizáróan tisztázódjék, jogosak-e a Kenderesi Tamás ellen felhozott vádak.

A vizsgálati szakaszban a magyar válogatott tagját megilleti az ártatlanság vélelme, ugyanakkor ha hivatalosan igazolást nyer vétkessége, úgy a MÚSZ a szövetség fegyelmi bizottságát fogja felkérni a további lépések megtételére.

A Magyar Úszó Szövetség elítél mindennemű, az emberi méltóságot sértő cselekedetet, a magyar úszóválogatott tagjaitól pedig mindenkor a nemzeti színekhez és a sportág hagyományaihoz méltó magatartást követel meg. Ezen elvek megsértői az elkövetett vétség súlyának megfelelő büntetésre számíthatnak.”

Címlapkép: MTI Fotó: Kovács Tamás