Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék sarkos véleményeket fogalmazott meg Orbán beszédéről

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután Orbán Viktor miniszterelnök megtartotta a Tusványosi, a Fidesz nyári szabadegyetemeként is funkcionáló fesztiválon szokásos beszédét, melyben elmondja, mi volt az elmúlt időszakban és mi lesz, és ami után boldog-boldogtalan megpróbálja megfejteni, hogy valójában mit is mondott.

Szokásukhoz híven az ellenzéki pártok is reagáltak a beszédre.

A Magyar Szocialista Párt nem cifrázta túl a reakciót, Ujhelyi István, a párt Európai Parlamenti képviselője tett közzé az MSZP honlapján két bekezdést, miszerint

„Semmi más nem történt Tusnádfürdőn, minthogy Orbán Viktor – a Liberális Internacionálé korábbi alelnöke – megpróbálta megindokolni, hogy miért épített ki az elmúlt években egy erőszakos, tolvaj maffiaállamot Magyarországon.
Nem sikerült neki. Zavaros ideológiai magyarázata nem tudta elfedni családja és baráti köre elképesztő meggazdagodását, a hazai egészségügy életveszélyes állapotát, az oktatási rendszer tudatos leépítését, a nemzet érdekeinek piszkos pénzekért történő kiárusítását. Orbán Viktor világos harcot hirdetett az MSZP által képviselt szociális Európával szemben, vállaltan semmibe véve ezzel a dolgozó magyar emberek hétköznapi problémáit és személyes fizikai, valamint anyagi biztonságát.”

A Demokratikus Koalíció részéről Gyurcsány Ferenc pártelnök Facebook posztja az irányadó a párt véleményét tekintve, melyet az alább olvashattok:

A pártelnök szerint Orbán

„hazudik vagy nem érti a világot,”

mivel

„A liberális jogállam tiszteli és erősíti a nemzetek összetartását. Nem lebontani, hanem erősíteni kívánja a nemzetek közös Európáját.”

ugyanakkor azt sem felejti el megjegyezni, ami a párt népszerűségét talán a leginkább táplálja manapság, miszerint

„Orbán és mi, – azaz a Demokratikus Koalíció -, a világ minden lényeges kérdésében szemben állunk. Nem azért nincs helye kompromisszumnak, mert kakaskodunk, hanem mert a történelem két útján járunk. Vagy ők vagy a szabad, büszke, európai Magyarország, azaz mi. Vagy tébolyult ellenségkeresés vagy magabiztos, szabad, nemzeti, európai öntudat, mely nem fér össze Orbán politikájával.”

Nem túl nagy meglepetésre a Magyar Liberális Párt sajtóosztálya is a bezárkózástól félti Magyarországot Orbán kormányzása alatt, a veszélyt pedig nem a külső, hanem a belső tényezők jelentik, ezt szerintük megerősítette a tusványosi beszéd is. Közleményük szerint

„Orbán Viktor Tusványoson a régi nótát fújja. Az ország valódi problémái helyett továbbra is a migrációval, a liberalizmussal, Soros Györggyel és az Európai Unióval ijesztgeti a magyarokat. Továbbra is a bezárkózás, a lemaradás, a félelem és gyűlölet politikáját folytatja.

Orbán Viktor nem beszél róla, hogy kormányának minden igyekezete ellenére tovább csökken Magyarország népessége, mert az emberek százezrével hagyják el az országot a Fidesz szabadságellenes politikája miatt. Magyarország függetlenségére és önállóságára nem Európa, hanem Orbán és politikája jelenti az igazi veszélyt. A szabad sajtó megszállása, a demokratikus intézmények fideszes komisszárokkal való felöltése súlyos csapás hazánkra nézve. Az igazi veszély Magyarországot belülről és nem kívülről fenyegeti. És ezt a veszélyt Orbán Viktor és politikája hozta ránk!”

A Párbeszéd nevében Karácsony Gergely budapesti főpolgármester-jelölt írta ki véleményét Facebook oldalára, melyben pontokba szedve olvasható, miért volt unalmas, paneles a beszéd, és miért gondolja úgy,  hogy Orbán csillaga leáldozott. Az alább ti is elolvashatjátok:

A pontokban a harc helyett az együttműködés mellett teszi le a garast a volt miniszterelnök-jelölt, mivel az ország problémáit szerinte sokkal jobban meg lehet oldani oly módon, emellett a miniszterelnök szemére hányta, hogy feleslegesen erőlködik, az életünk már megmutatta, milyen az az illiberális demokrácia.

Kifejtette továbbá véleményét az új fogalomról, a keresztény szabadságról, mely szerinte fals dolog, tekintve hogy a szabadságnak jelző nélkülinek kell lennie, és mindenkire vonatkoznia kell. A klímaváltozás témáját hiányolta Orbán beszédéből:

„A magyar miniszterelnöknek egyetlen megveszekedett szava sem volt például a mindannyiunkat fenyegető legnagyobb veszélyről, arról, amiről az egész világ beszél már: a klímaváltozásról. Pedig a klímaváltozás, a hőhullámok, a légszennyezettség már emberéleteket követel Magyarországon, Budapesten is. Orbán tehát vagy nem érti a világot, vagy nem akarja érteni, mert azzal sértené saját maga és kegyeltjeinek gazdasági érdekeit.”

Természetesen arra sem felejtett el emlékeztetni, hogy 70 nap múlva itt vannak az önkormányzati választások, ahol ha rá szavaz az ember budapesti gyermeke, akkor elhozza a szabadságot és a változást.

A Lehet Más a Politika részéről Kendernay János, a párt társelnöke sajtótájékoztatón reagált a miniszterelnök beszédére, ezt az alább nézhetitek meg:

Kendernay szerint Orbán sokat foglalkozott azzal, hogyan tudták felépíteni a jelenlegi gazdasági rendszert, és ebből ő valamint köre hogyan profitálnak, az ország

„hogyan tudott betagozódni, beszállítójává válni annak a multinacionális tőkebefolyásnak, amit ő sikerként könyvel el. A sikert ahogy ő definiálja, nagyon érdekes módja a liberális gazdaságpolitikának, idézném, mert felírtam: »a közösség javát szolgáló egyéni teljesítményt kell értékesnek tekinteni.«”.

Kendernay ezután felteszi a kérdést, ez vajon azt jelenti hogy Mészáros Lőrinc sikerének kell örülnünk, vagy hogy aki nem sikeres egyéni szempontból, az nem sikeres tagja a közösségünknek.

Véleménye szerint Orbán egy klasszikus, liberális szemléletű gazdaságpolitikai megközelítés, mely nem vesz tudomást a kapitalista társadalom működéséből fakadó problémákról. Felemlegette, hogy az alsóbb osztályok mélyszegénységben élnek, nem jutnak megfelelő oktatáshoz, és sokaknak gazdasági okokból el kellett hagyniuk az országot – Kendarnay szerint ezeket az embereket Orbán kizárja a társadalomból.

Az LMP társelnöke is a miniszterelnök szemére hányta, hogy nem foglalkozott a klímaváltozással, az emberiség előtt álló legnagyobb kihívással.

Emellett kifejtette, felelős politikusként nem engedhetné meg magának, hogy kizárólag magáról beszéljen, mi lesz az ő elkövetkezendő 15 évében, mivel nem a saját jövőjéről kellene beszélnie, hanem a nemzet jövőjéről, ez pedig félelemből fakadhat.

Ahogy szerinte Orbán attól is fél, hogy Európában változások jöhetnek, mint a kereszténydemokraták és a zöldek lehetséges koalíciója németországban, melyet a miniszterelnök nem tud értelmezni, holott a német zöldek is keresztények.

A Momentum Facebookon adott ki közleményt, melyben a keresztény szabadság fogalmát próbálták definiálni, és a miniszterelnök és köre szerintük hallatlan mértékű tolvajlását állították szembe az ország lakosságát sújtó siralmas állapotokkal, ezt az alább olvashatjátok:

Véleményük szerint Orbán és köre tíz éve lopja szét az országot, a keresztény szabadság pedig nem mást jelent, mint

„Tiborcz István terepjáróját, Orbán Ráhel 15 milliós karóráját, a magánrepülőket, a luxusjachtozást jelenti. A keresztény szabadság kizárólag rájuk vonatkozik, a nagy keresztény szabadságból nem jut sem a szétvert magyar tudományosságnak, sem a padlón fekvő, kezelésre váró rákos betegeknek, sem az egyre inkább lerohadó oktatási rendszernek, sem a mentálisan egyre inkább tönkretett magyar társadalomnak.”

Kifejtették továbbá, hogy Orbán nem maradhat örökké, és remélik, a következő 15 évben nem kormányozni fog, hanem Putyin gyámsága alatt kényszerüdülni.

A Jobbik nevében Jakab Péter, a párt frakcióvezetője írta meg véleményét, mely szerint Orbán a nép ellensége, és valójában jómódú klientúrája, valamint Oroszország érdekében politizál, melynek a helytartója.

Mint Jakab írja,

„A miniszterelnök elmúlt 9 évét tökéletesen jellemzi az, hogy szerinte az egyik kezében kőműveskanál volt, a másikban meg kard. A baj az, hogy mindkettőt a nemzet ellen fordította: a magyarokat elszigetelte Európában, és hátba is szúrta. Európában belerúgott a saját szövetségeseibe is, csak azért, hogy itthon szabadságharcost játszhasson, közben visszavezette Magyarországot az oroszok ölelésébe, ahonnan 30 éve szabadulni akartunk.

A magyarokat az Unió egyik legszegényebb nemzetévé tette, béremelés helyett pedig most már százezres nagyságrendben telepít be gazdasági bevándorlókat az elüldözött magyarok helyére. Azok a honfitársaink pedig, akik itt maradnak, jó eséllyel a szétvert egészségügy áldozatai lesznek, ahol évente 24 ezer ember hal meg a nem megfelelő ellátás miatt. Orbán Viktor szó szerint a nemzet mészárosa lett. Strómanok ura, akit csak a saját hatalmi tébolya érdekel, és ennek oltárán kész feláldozni Magyarországot is.

Ideje, hogy az őszi önkormányzati választáson Magyarország is beáldozza végre a Fideszt, különben 15 év múlva Magyarország nem az Európai Unió része lesz, hanem orosz gyarmat, egy Orbán nevű orosz helytartóval.”

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd