Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Önti a pénzt a brit kormány szennyező erőművekre szegényebb országokban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A brit kormány 680 millió fontot, tehát mintegy 238 milliárd forintnak megfelelő összeggel segítette elő fosszilis üzemanyagokkal működő, elavult technológiájú erőművek építését a szegényebb országoknak szánt külföldi segélyekből 2010 óta.

Az adatokat a brit CAFOD (Tengerentúli Fejlesztések Katolikus Ügynöksége) klímaelemzéssel foglalkozó szakemberei közölték egy, oldalukon közzétett tanulmányban.

„Az Egyesült Királyság a klímaváltozás [elleni küzdelem] vezetője szeretne lenni, így hát megdöbbentő, hogy az ország segélypénzei még mindig fosszilis energiahordozókra mennek a tengerentúlon.”

– idézi a Guardian Sarah Wykes-t, a CAFOD vezető klímaelemzőjét

„Abban az időben, amikor épp csökkentjük az Egyesült Királyság saját fosszilis energiahordozó-függőségét, miért költünk milliárdokat szegényebb országok korszerűtlen technológiákkal való ellátására, amelyek csak több klímakárt okoznak?”

– tette fel a kérdést az elemző.

Az elmúlt hónapokban az Egyesült Királyság parlamentje klímariadót jelentett be, és a kormány terveket hozott nyilvánosságra az ország üvegházhatású gázkibocsátásának nullára csökkentésére 2050-ig.

A következő évben ráadásul Nagy-Britannia lesz a házigazdája az ENSZ klímaügyi csúcstalálkozójának, ami a résztvevő országok további klímapolitikai terveinek felvázolásáról szól majd.

Boris Johnson, a frissen kinevezett brit miniszterelnök bár szavakban gyakran említ zöld megoldásokat, maga 2015-ben és 2016-ban összesen hét alkalommal szavazott országos klímastratégia elfogadása ellen, vagy hagyott ki fontos szavazást, ami a klímaváltozás megállítására tett erőfeszítésekről szólt volna.

(The Guardian; New Scientist)