Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mentőápolóval győzné le a Fideszt a Momentum a XXII. kerületben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sajtótájékoztatón mutatta be Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a párt budafoki polgármesterjelöltjét, Havasi Gábort. A polgármesterjelöltet a DK, az LMP, az MSZP-P, a Budafok-Tétény Általános Ipartestület, a Jobbik, a Közösség Dél-Budáért és az MMM is támogatja.

Havasi Gábor (kép forrása: Momentum Mozgalom)

Fekete-Győr, utalva a Momentum EP-választáson elért eredményére úgy fogalmazott: május 26-án azt üzente 326 ezer ember, hogy új arcokra, új emberekre van szükség. És ezt az üzenetet meghallva  jelölik polgármesternek a XXII. kerületben Havasi Gábort is, aki tavaly, a harmadik Fidesz-kétharmad után csatlakozott a párthoz.

„Megbízhatóságához, tisztességéhez, felkészültségéhez nem fér kétség” – fogalmazott a Momentum elnöke.

Fekete-Győr emellett megköszönte a többi ellenzéki párt támogatását is, végezetül pedig jelezte, hogy bár a XXII. kerületben nem lesz egyszerű feladat legyőzni a Fideszt,

„de ki, ha nem Havasi Gábor?”

Havasi 2014 óta az Országos Mentőszolgálatnál dolgozik mentőápolóként a Budafoki Mentőállomáson, tavaly lépett be a Momentumba.

Azzal kapcsolatban, hogy miért vállalta a megmérettetést az őszi önkormányzati választásokon, maga Havasi a következőképp fogalmazott:

„5 éve mentősként dolgozom a budafoki mentőállomáson. Ez a hivatásom: a betegellátás, emberek segítése. És mindent látok, amit a fővárosi és a kerületi vezetés próbál elrejteni: látom az egészségügy problémáit, az alulfinanszírozottságot, az alacsony fizetéseket, a sok stresszt, azokat akik belerokkannak, vagy belehalnak a mai egészségügy működésébe. Mentőztem úgy fél éven át, hogy nem volt lélegeztetőgép az autóban. Gyakori, hogy kórházról kórházra küldözgetnek, így súlyos betegekkel kell utaznunk órákat, csökkentve a gyógyulás esélyét. A kerület tízmilliókat költ egy olyan orvosi ügyeletre, ahol rendszeresen nincs orvos. Sem Budafok-Tétény, sem Budapest vezetése nem tett valódi lépéseket annak érdekében, hogy ezeket a problémákat megoldja.”

Havasi elmondta: Budafok-Tétény fideszes vezetésének nincs megoldása az egyre súlyosbodó problémákra, így

  • a végtelen egészségügyi várólistákra,
  • a kerületet megbénító dugókra, a rosszul szervezett tömegközlekedésre,
  • és az utak katasztrofális állapotára, a parkolók hiányára,
  • a helyi sivár közéletre,
  • és a lakhatási válságra sem, mivel „az önkormányzati bérlakásokat sokszor nem a rászorulók kapják meg, hanem a fideszes vezetéshez köthető figurák”.

A DK képviseletében a kerület egykori polgármestere, Bollók Tünde jelentette be, hogy a mai napon az ellenzéki pártok aláírják azt a megállapodást, amiben elfogadják, hogy minden egyéni választókörzetben egy jelöltet indítanak.

A Jobbiktól Staudt Máté (aki 2014-ben még indult a kerület polgármesteri címéért) jelezte, hogy pártjának el kellett döntenie, hogy a kerületben önálló jelölő szervezetként indul, vagy egyfajta ellenzéki koordinációban vesz részt. Utóbbi mellett döntöttek, így a Jobbik Budafokon 1 választókörzetben indít jelöltet (a többi párt támogatásával), méghozzá magát Staudtot, minden más választókörzetben pedig az ellenzéki jelölteket támogatják. Emellett nem indítanak önálló polgármesterjelöltet sem, de „teljes mellszélességgel” kiállnak Havasi mellett, mind a kampány során, mind a későbbiekben.

A 12 választókörzetben így néz ki az ellenzéki osztozkodás végeredménye:

  • Momentum: 3 evk. (ebből a Közösség Dél-Budáért Egyesület képviselője az egyik)
  • DK: 4 evk.
  • MSZP: 2 evk.
  • Jobbik 1 evk.
  • LMP 1 evk. (de ők még nem írták alá a megállapodást)
  • Függetlenként 1 egyéni választókörzetet a Budafok-Tétény Általános Ipartestület kap.

A sajtótájékoztatót itt lehet megnézni:

Címlapkép: Momentum Mozgalom