Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pozsonyban a főpolgármester és az ombudsman is a Pride-on vonult

Ez a cikk több mint 4 éves.

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg Pozsonyban a Pride felvonulást, de a városban egész héten voltak rendezvények, melyek a különböző szexuális orientációjú emberek egyenjogúságára – írja az Új Szó.

A 444 úgy tudja, a rendezvényt Pozsony polgármestere, Matúš Vallo főpolgármester nyitotta meg, aki szerint

„Pozsony mindig szabad és toleráns város lesz”.

Juraj Droba, Pozsony megye vezetője videón szólt az összegyűltekhez, Mária Patakyová ombudsman, aki a felvonuláson idén harmadszor vesz részt, már a héten kiállt a Pride mellett, ezt keddi videóüzenetében jelentette be, melyet az alább nézhettek meg:

Ha esetleg valaki nem értette volna a szlovák nyelvű videót, a Paraméter szerint az ombudsman „a videóban egy nemzetközi szabványt említ, mely szerint a magánélethez és a családi élethez való jog védelméhez hozzátartozik a homoszexuálisok jogainak tiszteletben tartása is.”

„Úgy vélem, ma már ahelyett, hogy azt kérdeznénk, kellenek-e olyan jogi eszközök, amelyek garantálják az azonos nemű párok méltóságteljes élethez való jogát, inkább azt kell megkérdeznünk, hogy milyen konkrét lépéseket tehetünk ennek érdekében”

– mondta az ombudsman. Emellett irodájából szivárványos zászlókat lógatnak ki a menet alatt, ezzel is szolidaritást vállalva.

A 2018-ban megválasztott Vallo főpolgármester elmondta, korábban is járt Para nevű együttesével a rendezvényen, elmondta,

„Idén is részt veszek rajta, és beszédet is mondok. Ezzel semmiképpen sem csökkentem a család mint téma súlyát és fontosságát, de abban a helyzetben, amikor a kisebbségeknek egyre több verbális és non-verbális támadással kell szembesülniük, szükségét érzem kiállni mellettük, és támogatni azokat, akik a társadalmunkban jogosan érezhetik veszélyben magukat”

Vallo zenekarának egy teljes koncertjét az alább nézhetitek meg:

Voltak azonban ellenfelvonulók is Pozsonyban: A Büszkék a családra című homofób megmozduláson – melynek résztvevői a család fogalmát igen szelektíven értelmezik – részt vett a Paraméter szerint „gyerekgyárosnak” csúfolt Boris Kollár is, aki a jobboldali Sme rodina párt elnöke, nevére pedig kilenc különböző partnertől származó tíz gyerekével szolgált rá.

Ő, úgy nyilatkozott,

„Csendben jöttem támogatni ezt a felvonulást”.

Čaputová elnök a Pride egyik kísérőrendezvényén, pozsonyi Nová Cvernovkában megrendezésre kerülő Príbeh geja, príbeh lesby című előadáson részt vett, azonban a felvonulásra magára nem ment el, ahogy a homofób ellenvonulástól is távol maradt.

Budapesten Tarlós István főpolgármester nem tette tiszteletét a Pride eseményein, ahogy Áder János valamint más közjogi méltóságok is távol maradtak.

via 444 / Paraméter / Új Szó