Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elhunyt Heller Ágnes

Ez a cikk több mint 4 éves.

90 éves korában, péntek kora este elhunyt Heller Ágnes filozófus. A 444.hu úgy tudja, a Magyar Tudományos Akadémia balatonalmádi üdülőjének strandjáról indult úszni, ám ismerősei már hiába várták a parton.

Frissítés (22.20)

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, akadémikus – tudatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) péntek este az MTI-vel. A rendőrség később a hírügynökség megkeresésére azt közölte: egy holttestet találtak a Balatonban.

Július 19-én elhunyt Heller Ágnes a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Temetéséről a család később gondoskodik – olvasható az MTA közleményében.

Az MTI kérdésére, miszerint több hírportál a 444.hu-ra hivatkozva arról írt, hogy Heller Ágnes a Magyar Tudományos Akadémia balatonalmádi üdülőjének strandjáról indult úszni, de ismerősei hiába várták a parton, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte: péntek délután bejelentés érkezett, hogy egy holttestet találták a Balatonban, „a Balatonalmádi előtti vízterületen”.

Az esettel kapcsolatban a rendőrök az idegenkezűséget és a bűncselekmény gyanúját kizárták, az ügyben közigazgatási hatósági eljárás indult. (MTI)

Heller Ágnes 1929. május 12-én született Budapesten. Az egymás után következő zsidótörvények, majd a Holokauszt az ő fiatalkori életére is rányomták bélyegüket. Egyetemi tanulmányait az ELTE-n folytatta 1947-től, magyar-filozófia szakon. Itt vált a világhírű marxista filozófus, Lukács György tanítványává. A korosztályának Lukács-tanítványaival (Fehér Ferenc, Márkus György, Mészáros István) közösen alkották a Budapesti Iskolát. A Kádár-korban politikai szempontból nemkívánatosnak tartották, így 1977-ben emigrált. A rendszerváltás után tért haza, 1995-től nyugdíjazásáig az ELTE Esztétika Tanszékén tanított.

Egész élete során aktívan részt vett a közügyekben, állampolgárként politizált, vitázott. Egyik legutolsó tévés szereplésében az Orbán-rendszer természetét elemezte, de az utóbbi időben felszólalt az MTA kutatóintézeti hálózatának szétverése ellen is.

 

Címlapkép: Wikimedia Commons