Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A dugóban álló autósoknak üzent az Extinction Rebellion az Erzsébet téren

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ismét akciózott Budapesten az Extinction Rebellion magyarországi szárnya, ezúttal az Erzsébet tér sarkára, az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésének sarkai tartottak fel táblákat az arra haladó autósoknak, hogy felhívják figyelmüket a környezetszennyezés okozta problémákra.

A szervezet bő egy hónapja is tartott hasonló eseményt, melynek lényege, hogy szembesítik a dugóban álló kocsik sofőrjeit azzal, milyen fölöslegesen égetnek el rengeteg szén-hidrogént és pumpálnak ennek megfelelően irgalmatlan mennyiségű szén-dioxidot a levegőbe, miközben gyorsabban, stresszmentesebben és környezetbarátabb módon tudnának közlekedni a BKV-n, biciklivel, gyalog, stb.

Stábunk meginterjúvolta a szervezőcsapat egyik tagját, aki elmondta, nagyjából 15-20 fős a szervezői magjuk. Kifejtette, azért mentek ki az utcára, mert

Budapest levegőminősége nagyon-nagyon rossz, nagyon magasak a különböző légszennyező anyagok koncentrációi, és erre szerettük volna felhívni az akcióval a figyelmet, hogy van ez a probléma, vannak alternatívák, és muszáj cselekedni, hogy ezzel a problémával tudjunk kezdeni valamit”.

A csapat szeretne a változás érdekében nyomást gyakorolni a döntéshozókra. A szervező elmondta, nagyobb megmozdulást legközelebb az őszi szezonra terveznek, de kisebb eseményeket nyáron is tartanak, a jövőhéten például egy roma szervezettel fognak beszélgetni arról, hogyan érinti őket a klímaváltozás.

Rövid videóinterjúnkat az alább lehet megnézni:

A tüntetésen változatos, de egy irányba tartó követeléseket fogalmaztak meg a résztvevők, a szervezők kifejezetten kérték, hogy az emberek érkezzenek kreatív táblákkal, végtére is a megmozdulás célja az volt, hogy ezeket az autósoknak felmutassák. Volt, aki tiszta levegőt követelt, más a fakivágásokat kritizálta:

A kerékpáros szekció is képviseltette magát:

Volt aki el is hívta magával biciklizni az autósokat:

Egyébként pedig a megjelentek között népszerű kiegészítő volt a porvédő maszk:

Idén Magyarországon is megvetették a lábukat a klímaváltozás és a környezetszennyezés ellenében szerveződő nemzetközi mozgalmak, mint a péntekenként a Kossuth téren tüntető Fridays for Future, vagy a mostani akciót is szervező Extinction Rebellion.

Maga a klímaváltozás pedig az emberiség előtt álló legnagyobb kihívásnak tűnik a következő évszázadban, és miközben a tudományos konszenzus szerint radikálisan, és lehetőleg már most csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását ha mérsékelni akarjuk a katasztrófa súlyosságát, a tőkés társadalmi rend működési logikájából fakadóan ez egyelőre nem tűnik lehetségesnek.

Kiemelt kép: Mérce fotó