Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már a kilakoltatási moratórium lejárta utáni első hónapban 852 végrehajtás történt

Április 30-án ért véget a kilakoltatási moratórium, az atv.hu pedig kikérte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarától az azóta történt végrehajtások számát.

Egyelőre csak a májusi és áprilisi adatokat kapták meg, ezekből azonban kiderül, hogy csak májusban 854, áprilissal együtt 904 végrehajtás történt.

Ebből 589 lakóingatlan sikeres árverését követő birtokba adás, 161 lakásügyben hozott határozat végrehajtása, 98 a Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt eljárás, 55 önkényesen elfoglalt lakás kiürítése, 1 pedig bírósági végrehajtáson kívüli értékesítés miatt történt.

De az atv.hu szerint a moratórium alatt sem voltak teljesen biztonságban a kilakoltatás által veszélyesztetett emberek: 2019 első negyedévében is sor került ugyanis 116 alkalommal végrehajtásra.

Misetics Bálint, az A Város Mindenkié aktivistája korábban a Mércének elmondta, hogy az elmúlt három évben összesen több, mint 10000 kilakoltatás történt, ami, ha 2-3 emberrel számolunk, átlagosan 20-30 ezer kilakoltatott embert jelent. Idén is 3-4 ezer között tippelte a kilakoltatott háztartások számát.

Az AVM 2018 elején indított egy kampányt a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása ellen #stopkilakoltatás néven. Az Utcajogász Egyesülettel közösen törvényjavaslatot kezdeményeztek, amely azt foglalta volna írásba, hogy ne lehessen többé elhelyezés nélkül kilakoltatni gyermekes családokat MAgyarországon. Az Országgyűlés kormánypárti többsége azonban június 12-én elutasította a törvényjavaslat tárgysorozatba vételét.

(atv.hu)

Olvass tovább!