Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány továbbra is a gazdag családokat támogatná

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye szerint újfajta adókedvezményt vezethet be a kormány a jövő évtől, a családvédelmi akcióterv részeként. Azok a nagyszülők, akik még nem mentek el nyugdíjba, nagyszülői gyedet igényelhetnek, ha a dolgozó szülők helyett vállalják az unokák gondozását.

„A nagyszülők és unokák kapcsolata különleges, mással nem pótolható”

– áll a közleményben. Az újfajta adómentesség mintegy 250 ezer nagyszülőt érinthet.

De hiába jönnek újabb és újabb családi adókedvezmények, ha a családi pótlék összege egészen 2008 óta nem nőtt. Az adókedvezményeket pedig leginkább olyan családok kaphatják meg, akik jobb anyagi helyzetben vannak, jellemzően felső- és középosztálybeliek: a családi autóra adható támogatást például csak új gépjárműre lehet felvenni.

A nagyszülői gyed is azoknak kedvez, akiknek (még) vannak szüleik, mégpedig fiatal, dolgozó szüleik, akik elérhető közelségben is élnek. Arról, hogy a kormány által kidolgozott családvédelmi akcióterv miért diszkriminatív, bővebben itt írtunk.

A családi pótlék viszont az a támogatási forma lenne, amelyet minden család számára folyósít az állam, jövedelemtől függetlenül, így olyanok is hozzá tudnak jutni, akiknek a CSOK, vagy az olyan adókedvezmények, mint a nagyszülői is, nem opciók. Ennek a támogatásnak az összege viszont 2008 óta nem emelkedett.

A jövő évtől életbe lépő akcióterv további pontjai a következők:

  1. 10 millió forintos, kedvezményes kölcsön nőknek gyermekvállalásra, a törlesztést első, második gyermek születésekor felfüggesztik, a harmadik gyermek után pedig a maradék tartozást elengedik
  2. a CSOK rendszer jelentősen kibővítik, külön falusi CSOK is indul két gyermek esetén 22 millió, 3 gyermek esetén 35 millió lesz a támogatás
  3. a nagycsaládosok jelzáloghitelének átvállalása is változik: 2. gyermeknél 1 millió forintot, 3. gyerek születésénél 4 millió, minden további gyermek születésénél 1-1 millió forintot vállalnak át
  4. és a 4 vagy több gyermeket szülő nők ígérete szerint mentesülnek az SZJA alól „életük végéig”
  5. 2 és fél milllió forintos, vissza nem térítendő támogatás autóvásárlásra családoknak
  6. teljes bölcsődei ellátást is ígért a miniszterelnök, az év végéig 10 ezret építenek, meg, 2022-ig pedig további 11 ezret.
Címlapkép: MTI / Bruzák Noémi